Дайте нам жити: Мешканці прикарпатського села нарікають на відому компанію


Сьогодні, 12 червня відбулося засідання комісії обласної ради з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства.

Першим питанням розглянули скаргу мешканки села Сівка-Войнилівська Калуського району Антонів Марії Василівни щодо самовільного, на її думку, будівництва на території свинокомплексу ТОВ "Гудвеллі Україна" (ТзОВ "Даноша") та забруднення навколишнього середовища цим підприємством, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

За словами голови комісії, жінка скаржиться вже не вперше. Було проведено перевірку екоінспекції та ДАБІ, які дали свої результати.

Перш за все члени комісії дали слово мешканкам села.

"Ми просимо одного - дайте нам жити. Відколи прийшла Даноша, наше життя перетворилось на пекло. У наших криницях зникла вода, адже їм дозволили відбирати 500 куб.м. води щодня. І зараз планується розширення на кілька тисяч свиней і додаткові свердловини. Ця свиноферма побудована всупереч санітарних норм, адже село знаходиться у низовині. Вони зробили дорогу по наших паях. Окрім того, без жодного дозволу хочуть встановити установку для спалювання трупів свиней. Вони дозволяють собі викачувати гноївку в ліс та на поля. Ми задихаємося від смороду. Наш лікар сказала, що ви хворієте від алергії. Через це вона тепер має проблеми",- каже Марія Антонів.

Тож жінка попросила депутатів прислухатися до прохання всіх мешканців села і врятувати їх від винищення.

"Перевірте скільки стаєнь, на якій підставі збудована свиноферма, чи законно поставили утилізатор. Там насправді більше свиней, ніж вони заявляють, а це означає, що вони не сплачують податки. Ніхто не рахував скільки там свиней. Я пенсіонерка, мені погрожують, щоб я подумала про свою безпеку. Благаю, зробіть комплексну перевірку і припиніть це безчинство",- просить жінка.

Якщо ТОВ "Гудвеллі Україна"  не зупиниться, люди обіцяють ставити питання про закриття свинокомплексу.

У свою чергу представник ДАБІ пояснила, що була декларація на добудову двох ферм.

"Станом на 4 травня, коли проводилась перевірка, жодних нових будівельних робіт не виявлено. На даний час вони не зверталися до нас за отриманням дозвільного документу на будівництво в цьому селі. Тож перевіряти, як зараз ведеться експлуатація об'єкту ми не можемо",- каже представниця ДАБІ.

Водночас голова комісії зауважив, що екологічна інспекція також дала звіт по перевірці у якому йдеться про виявлений ряд порушень з боку ТОВ "Гудвеллі Україна".

У свою чергу представниця ТОВ "Гудвеллі Україна" запевнила, що їх вже перевіряють не перший раз і нічого не знаходять.

"У нас є всі відповідні спецдозволи, списки, де люди підписувалися, що в них у криницях не зникає вода. Там немає тих фактів, про які говорить ця жінка. Ми працюємо легально",- запевнила представник.

У підсумку комісія вирішила зачекати поки екологи перевірять виконання приписів і заслухати звіт. Окрім того звернутися до компанії з питаннями, які вказані в заяві, щоб отримати відповіді. І за необхідності виїхати комісією на місце.