Де і що найчастіше "мінують" в Україні псевдомінери: інфографіка


Лише за три дні з 13 по 16 листопада поліція зафіксувала 21 факт неправдивих повідомлень про загрозу вибуху. А з початку роки таких – близько 600.

"Найпопулярнішими" у псевдомінерів є Київська та Одеська області: 132 повідомлення про "мінування" перевіряла поліція Київщини і 105 – поліцейські Одеської області. Упродовж року по Україні поліція зафіксувала 594 факти неправдивих повідомлень про загрозу вибухів, повідомили у поліції, пише 24 канал.

Зокрема, у 2017 році поліція фіксувала найбільше повідомлень про "замінування" адмінбудівель органів влади (189), житлових будинків (88) та об’єктів транспортної інфраструктури (74 факти). Крім того, об’єктами повідомлень про загрозу вибуху ставали розважальні заклади, банківські установи та транспорт.

Для перевірки подібних повідомлень доводиться залучати значні сили поліції, зокрема –вибухотехнічних, кінологічних та інших підрозділів. Крім того, правоохоронці змушені часом перекривати рух або евакуювати громадян, чиїм життям і здоров’ю може загрожувати небезпека.

Поліція нагадує, що за вчинення подібного злочину передбачена кримінальна відповідальність. Зокрема, згідно з ч. 1 статті 259 Кримінального кодексу України, за завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками – передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років. Повторний упродовж року факт неправдивого повідомлення про замінування може загрожувати зловмисникові вісьмома роками позбавлення волі.