Де на Прикарпатті створили найбільше об'єднаних громад?


Сьогодні, 2 серпня відбулася спільна прес-конференція щодо стану об'єднання територіальних громад на Прикарпатті.

За словами посадовців, 2017 рік буде вирішальним для ОТГ, адже будуть утворені понад 50% громад, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

Як зауважив заступник голови ОДА Богдан Кобилянський, Прикарпаття на 13 місці в Україні за активністю утворення громад. Це не дуже хороший результат, проте найближчим часом в області створять ще 6 нових ОТГ, що підвищить наше місце у рейтингу.

«Якщо ми говоримо про інфраструктурну субвенцію, то Прикарпаття отримало 43 млн. на розвиток громад це набагато менше ніж Тернопільська область», - каже Кобилянський.

Посадовець підкреслив, що громади які об’єднаються до 15 серпня вже до кінця року проведуть вибори і від січня працюватимуть напряму з державним бюджетом.

Про стан об'єднання громад на Прикарпатті прозвітував директор «Центру розвитку місцевого самоврядування» Руслан Панасюк.

«Зараз на Прикарпатті вже можна говорити про 21 ОТГ. Зокрема окрім створених раніше 15 ОТГ, в липні завершили процес об'єднання Ланчинська, Ямницька, Брошнів-Осадська, Заболотівська, Переріслянська та Дзвиняцька ОТГ», - каже Панасюк.

Чиновник запевняє, що сьогодні 17% площі області вже покрито ОТГ.

У свою чергу виконавчий директор регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук акцентував увагу на законах, які потрібно прийняти чи змінити, що реформа проходила краще. Зокрема наголосив на важливості прийняття закону «Про порядок утворення і ліквідації районів, встановлення і зміни їх меж».

«Цей закон дуже актуальний, адже в Україні вже є 6 районів де майже вся територія покрита ОТГ. Тому діяльність адміністрацій на цих територіях не потрібна. Краще витратити кошти утримання апарату адміністрації на щось корисніше», - переконаний Стефанчук.

Як зауважив Богдан Кобилянський, на Прикарпатті немає районів, які б були повністю покриті громадами, проте найбільше ОТГ створено у Коломийському і Тлумацькому районі.