Де відпочити на Прикарпатті: Яблуниця - мальовниче карпатське село


Невеличке карпатське селище населенням трохи більше 2 тисяч людей зимою переповнюють туристи: Яблуниця — гірськолижний курорт, від якого рукою подати до Буковелі.

От кому-кому, а Яблуниці точно пощастило із розташуванням: це високогірне селище з’єднує два найбільших туристичних центри відпочинку у Карпатах — Яремче та Буковель. До Яремче з Яблуниці — 30 км, до Буковелі навіть ближче — 13 км, пише guide.karpaty.ua.

До того ж, і в самій Яблуниці є гірськолижні траси. Високий потік туристів взимку сприяє розвитку інфраструктури як Яблуницького гірськолижного курорту, так і села загалом.

Яблуницею проходить одна з найважливіших транспортних артерій Карпат — траса Львів-Рахів, а видовищний Яблуницький перевал розділяє Закарпатську область з Івано-Франківською. Тут — чи не найкращі видові площадки, з яких можна побачити Петрос, Говерлу та Свидовецький хребет, при цьому не відходячи далеко від траси.

Яблуниця

Яблуниця, фото Євген Тімашов

Плюс, Яблуницю нерідко обирають для проживання взимку: вартість житла тут нижча, ніж на курорті Буковель, а незначна відстань між ними не створює дискомфорту для щоденних переїздів. Тим паче транспорту у напрямку Буковелі вистачає.

До речі, з Яблуниці до Буковелі веде нова траса. Якщо їдете власним транспортом, це однозначно вдалий вибір для проживання!

Гірськолижний курорт

В Яблуниці до ваших послуг 6 гірськолижних трас загальної протяжністю близько 4 кілометрів, перепад висот — 280 метрів. Тут зручно вчитись кататись, якщо лякають черги та навантаженість трас на Буковелі. Досвідченим лижникам та бордистам, ймовірно, Яблуниці буде замало — краще рушати на чорні траси Буковелі чи Драгобрату, бо цей гірськолижний курорт таких запропонувати, на жаль, не може.

Сніжний покров, придатний для катання, тут зберігається з грудня до березня.

Гірськолижний курорт Яблуниця

Гірськолижний курорт Яблуниця, фото Євген Тімашов

Траси Яблуниці (червоні та сині):

  • “Чешка” — 900 м, перепад висоти 280 м;
  • “Динамо-1” (“Львівська”) — 900 м, перепад висоти 280 м;
  • “Кооперативна” (“Динамо-2”) — 860 м, перепад висоти 250 м;
  • “Бліни” — 400 м, перепад висоти 150 м;
  • “Корова” — протяжність 200 м;
  • “Коза” — 650 м.

Ширина схилів не перевищує 150 метрів.

В Яблуниці переважно катаються з трьох вершин: г. Микулинка, г. Коза та г. Діл. Їхня висота — трохи більше 1 000 метрів.

Витяги:

На курорті працюють 5 парно-бугельних витягів довжиною до 1 110 метрів, є окремий витяг для початківців. Час роботи: з 9:00 до 17:00. Нічного катання немає. Час очікування в черзі на витяги взимку не перевищує 15 хвилин.

 

Яблуницький перевал

Цікавий не тільки тим, що з нього можна кататись на лижах чи бордах. Яблуницький перевал — найвищий в Українських Карпатах, 931 метр н.р.м. Звідси відкривається прекрасна панорама на Чорногірський та Свидовецький хребти, а за Яблуницею траса стрімким серпантином пірнає на Закарпаття.

Цей перевал ще називають “татарським”, бо у ХІІІ ст. ним до Європи йшла монголо-татарська орда.

Яблуницький перевал

Яблуницький перевал, фото Євген Тімашов

Що на перевалі робити туристу, окрім як милуватись пейзажами з оглядового майданчика? Цілорічно на Яблуницькому працює сувенірний ринок-ярмарок: залежно від сезону та кількості туристів у Карпатах, тут можна придбати теплі вовняні шкарпетки, гуцульські килими — ліжники, вишиті вироби, кераміку, шкури для декору приміщення, збори карпатських трав, настоянки, мед, сир і решту того, що варто привезти на згадку про гірський відпочинок або ж просто потішити шлунок натуральним карпатським продуктом.

Національний природний парк

Один з найбільших в Україні національних природних парків. Яблуниця лежить безпосередньо у його межах. Найвищий Чорногірський масив (всі гори-двотисячники України знаходяться саме на ньому), кам’янисті Ґорґанскі гори теж неподалік, високогірні озера, ріки Чорний Черемош, Прут та його притоки — все тут! І якщо взимку всю цю красу вкриває сніг, у теплу пору року територія Національного природного парку — справжній скарб для мандрівника!

Можна рушати у сплав Чорним Черемошем, гуляти смерековими заповідними лісами, сходити на вершини Чорногори (чи сусіднього з ним Свидівця), підійматись до високогірних озер. Кінні, піші, автомобільні екскурсії до найвищих вершин та наймальовничіших карпатських куточків — все до ваших послуг!

Чорногора

Чорногора, фото Євген Тімашов

Храм св. Василія Великого

На початку 1990-х років у Яблуниці звели православний храм. Комплекс складається з самої церкви та дзвіниці. У 1995 році у храмі Василія Великого встановили іконостас, виконаний делятинськими майстрами. Над іконами та художніми настінними розписами працювали майстри з Лазещини та Чорного Потоку. З кінця 2000-х років храм оббитий брусом.

Храм св. Василія Великого належить до УПЦ КП.

Церква св. Василія Великого (с. Яблуниця), 1992

Церква св. Василія Великого (с. Яблуниця), 1992. Фото Катерина Самохіна

Що подивитись довкола?

З Яблуниці зручно їхати як на Закарпаття, так і подорожувати Прикарпаттям, адже село знаходиться на їх перетині, і ним проходить основна карпатська траса — нестачі у транспорті у вас не має бути.

Наприклад, можна поїхати у Ворохту подивитись на сторічні кам’яні віадуки (між іншим, одні з найдовших та найстаріших віадуків у Європі), біля Татарова вилізти на просту та невисоку, але панорамно привабливу вершину Хом’як (1 542 м), сходити до водоспаду Женецький Гук чи навіть піднятись на Говерлу (2 061 м). Поїхати у Яремче до водоспаду Пробій, Вольєрного господарства чи ресторану “Гуцульщина”. Або ж у закарпатські Кваси по цілющу квасну — мінеральну воду, чи взагалі рушити до Мукачева або Ужгороду прогулятись давніми містами та замками — “Паланком”, палацем Шенборнів чи Сент-Міклошем.

Віадук в Ворохті

Віадук в Ворохті

Влітку можна розважатись на Буковелі: на штучних озерах туристам пропонують не тільки засмагати, рибалити та кататись на катамаранах поміж смерекових гірських схилів, але ще й пірнати з аквалангом на глибину до 8 метрів. Хотіли моря посеред Карпат — будь ласка! Витяги, між іншим, працюють і влітку — завжди можна піднятись одним з них до видових майданчиків, звідки прекрасно видно Чорногірський хребет.

Як дістатись:

Залізницею до Яблуниці можна доїхати з пересадкою у Ворохті, Лазещині чи Ясінях. Далі — маршруткою чи таксі. Відстань між залізничними станціями цих сіл до Яблуниці невелика: з Ворохти — 17 км, з Ясіні — 12 км, з Лазещини — 10 км.

Автобусом можна їхати з Івано-Франківська. Час у дорозі: трохи більше двох годин. Маршрутки у напрямку Яблуниці відправляються щогодини, інколи — навіть частіше.