Делегація з Франківська побувала на відкритті пам'ятника жертвам Голодомору в Любліні


22 січня 2015 року в порідненому місті Люблін (Республіка Польща) відбулося урочисте відкриття й освячення пам'ятника мільйонам жертв Голодомору в Україні 1932-1933 рр..

У заході взяли участь Президент Любліна пан Кшиштоф Жук, керівники дипломатичного корпусу, голови українських товариств, представники партнерських міст, зокрема заступник міського голови Івано-Франківська пан Михайло Верес. У рамках події відбулося богослужіння за упокій душ жертв Великого Голодомору під головуванням Його Преосвященства Найпревелебнішого Абла, Архієпископа Люблінського і Хелмського. Почесні гості виступили з доповідями та вшанували пам'ять українців, поляків, інших народів, замордованих радянським режимом.

Наприкінці візиту учасники упорядкували й скріпили підписами пам'ятку нащадкам, текст якої наведено нижче:

 

«Покликанням народів є не боротьба і взаємознищення, а порозуміння і згода для добра і мирного співіснування» /Ян Павло ІІ/

 

ПАМ’ЯТНА КАПСУЛА

 

“Ми, ті, що нижче підписались – ініціатори, фундатори і учасники урочистості відкриття та освячення пам’ятника мільйонам жертв Голодомору в Україні в 1932- 1933 роках, прагнемо, щоб він став символом підтримки мешканцями Любліна Українського Народу в його прагненнях жити в суверенній, демократичній і безпечній державі.

Нехай трагічний досвід історії наших Народів стане  соборним завдяки дружній і доброзичливій співпраці на шляху творення кращого, мирного майбутнього для спільної Європи.

 

На вічну пам’ять ...”