Делегація з Прикарпаття взяла участь у міжнародній конференції


Водні ресурси, екологія, охорона навколишнього середовища, розбудова дорожньої та прикордонної інфраструктури, розвиток медицини і туризму, збереження культурної спадщини – стали предметом обговорення відкритої міжнародної конференції, яка відбулася 13 липня ц.р. в історичному палаці Л'Гюльє-Кобург, розташованому в угорському містечку Еделень.

 У ході заходу презентовано нову правову базу програми ENI CBC під егідою Керуючого органу - Офісу Прем’єр-міністра Угорщини, пише прес-служба облради.

Участь в заході взяли представники прикордонних територій чотирьох держав, які є партнерами Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020. Зокрема, з угорського боку - Соболч-Сотмар-Берег та Боршод-Абауй-Земплен області, зі словацького – Кошицький та Пряшівський самоврядні краї, з румунського – повіти Марамуреш, Сату-Маре та Сучава.

З української сторони конференцію відвідали делегації під керівництвом Івано-Франківської та Закарпатської обласних рад. Прикарпаття представили: заступник голови облради Сергій Басараб, заступник начальника відділу з питань міжнародних зв’язків, інвестицій та проектної діяльності виконавчого апарату обласної ради Наталія Гасюк, голова правління ГО «Асоціація економічного розвитку Івано-Франківщини» Віктор Рудницький та голова правління ГО «Туристична асоціація Івано-Франківщини» Оксана Федорович.

Також були й очільники дипломатичних відомств Угорщини в Україні.

З вітальними словами до учасників конференції звернулися заступник Державного секретаря з міжнародних питань Уряду Угорщини, голова керуючого органу пан Жігмонд Перені, Генеральний секретар Міністерства сільського господарства та розвитку сільської місцевості Словаччини пан Ярослав Реджек.

Під час дискусії 1-го панельного круглого столу, спікерами якого були представники угорських, румунських, словацьких та українських регіонів, було обговорено перспективи для розвитку регіонів країн-учасниць та запропоновано шляхи інформування місцевою владою громадськості щодо можливостей Програми співробітництва, в рамках якої надається фінансування державним і недержавним організаціям для реалізації спільних транскордонних проектів.

У своєму виступі Сергій Басараб наголосив на відповідності оголошених конкурсів стратегічним завданням розвитку Івано-Франківщини та готовності обласної ради надати підтримку в розробці і подальшій реалізації спільних проектів. Серед основних проблем виділено необхідність розвитку інфраструктури пунктів пропуску вздовж українського кордону; вирішення екологічних та соціальних питань. Окремо наголошено на необхідності сприяння покращенню туристичної привабливості регіону тощо.

В цілому, в галузі територіальної співпраці Програма Європейського інструменту сусідства відіграє важливу роль, адже реалізація у близькій перспективі транскордонних проектів дозволить залучити кошти ЄС для здійснення низки спільних проектів, спрямованих на вирішення найболючіших проблем територіальних громад.

Під час індивідуальних переговорів із представниками прикордонних територій досягнуто домовленості щодо розробки спільних проектів у сфері охорони навколишнього середовища, збереження історико-культурної спадщини, забезпечення безпеки, розвитку туристичної інфраструктури.

Для довідки:

Другий набір заявок в рамках Програми прикордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020» оголошений 17 травня 2017 року за 6-ма пріоритетами Програми:

3.1 Розвиток місцевої культури та історії в поєднанні з функціями туризму;

6.1 Стале використання навколишнього середовища прикордонної території - збереження природних ресурсів, заходи по скороченню викидів парникових газів і забруднення річок; 

7.1 Розвиток транспортної інфраструктури для підвищення мобільності людей і товарів;

7.2 Розвиток інфраструктури інформаційно-комунікаційних технологій і обміну інформацією;

8.1 Підтримка спільних заходів щодо попередження природних і техногенних катастроф, а також спільних дій під час надзвичайних ситуацій;

8.2 Підтримка розвитку здоров’я.

Загальний бюджет набору - 22 млн євро, сума гранту для проекту повинна бути в межах від 50 000 до 1 500 000 євро в залежності від пріоритету.

Кінцевий термін подачі проектних пропозицій - 15 вересня 2017 року.

Більше інформації, аплікаційні форми та всі деталі, що стосуються правил даного конкурсу, доступні на: https://huskroua-cbc.eu/calls/2nd-call-for-proposals