Демографічні характеристики домогосподарств Івано-Франківщини


Наприкінці 2014 року Головним управлінням статистики в рамках обстеження умов життя домогосподарств проведено дослідження соціально-демографічних характеристик домогосподарств області.

За отриманими даними, в області нараховується 451,6 тис. домогосподарств, що становить три відсотки загальної кількості по Україні. У сільській місцевості налічується 55% домогосподарств, кожне шосте домогосподарство знаходиться в обласному центрі.

У середньому домогосподарство Прикарпаття складається з трьох осіб. Третина родин мають у своєму складі чотирьох і більше осіб, кожні три з десяти – складаються з трьох осіб, 22,7% – з двох, 13,6% – лише з однієї особи.  Серед регіонів країни Івано-Франківщина посідає четверте місце за питомою вагою сімей, у складі яких чотири та більше осіб.

Близько половини (48%) родин області мають дітей віком до 18 років. З їх числа 72,2% виховують одну дитину, 22,5% – двох, 5,3% – трьох і більше дітей. Дві дорослі особи є у складі половини домогосподарств з дітьми, три та більше особи – у 46,5% цих сімей. Разом з тим, 2,7% домогосподарств утримує лише одна доросла особа, у більшості з них виховується по одній дитині.

Серед домогосподарств без дітей кожне третє складається із осіб непрацездатного віку.

На добробут родин впливає наявність та кількість працюючих осіб у їх складі. За отриманими результатами, працюючі особи є у складі 76% домогосподарств нашого краю. Зокрема, 46,5% з них мають двох працюючих осіб, 40,4% – тільки одного працюючого, а 13,1% – трьох і більше таких осіб. Середня кількість працюючих у розрахунку на одне домогосподарство області становить 1,3 особи (в Україні – одна особа). Коефіцієнт економічного навантаження на працюючого члена домогосподарства (відношення загальної кількості членів домогосподарства до кількості працюючих) в області становить 2,27 (в Україні – 2,51). Серед регіонів цей показник найвищий у Рівненській області – 3,66,  найнижчий у Харківській – 2,1.