Депутат Франківської облради виступила на Донеччині з доповіддю про мовну ідентичність українців


Депутат Івано-Франківської обласної ради, письменниця Оксана Тебешевська участь у заходах, присвячених 90-річчю від дня народження Олекси Тихого на Донеччині.

На Міжнародній конференції "Мислити з Олексою Тихим: гідність, виховання, ідентичність", яка відбулася 27 січня, у день народження незламного патріота, борця за українську мову в Україні, у Дружківському Центральному палаці ДЮТ, Тебешевська виступила з доповіддю "Аспекти мовної ідентичності українців у спадщині Олекси Тихого", яка була схвально оцінена присутніми, інформує прес-служба Калуської районної організації ВО "Свобода".

Депутатка підкреслила актуальність праць Олекси Тихого, який наголошував на тому, що українська мова повинна бути в Україні єдиною державною і панувати всюди: у дитячих садках, школах, вищих навчальних закладах, кіностудіях, театрах, музеях. Україномовними повинні бути засоби масової інформації. Педагог, філософ, правозахисник О. Тихий виступав і проти двомовності, бо справедливо вважав, що вона веде до знищення української мови.

"На основі аналізу праць Олекси Тихого, - підсумувала доповідачка, - робимо висновок, що українська мова відіграє найважливішу роль у формуванні етнонаціональної ідентичності як особистості, так і спільноти, є базовим об'єднувальним чинником формування української нації, без якої неможливо побудувати сильну державу".

Оксана Тебешевська та заступник голови Донецької обласної організації ВО "Свобода" провели також зустрічі з учнями школи № 13. Свободівці подарували бібліотекам закладів комплекти художніх книжок українських авторів, методичну літературу, добірки журналу "Дзвіночок", а школярам - ще й квитанцію на річну передплату газети "Літературна Україна".