Депутат облради вважає, що Україна і Польща мають примиритися за "Волинську трегедію"


На переконання депутата Івано-Франківської обласної ради, голови постійної комісії з питань міжнародних відносин, євроінтеграції, інвестицій та розвитку туризму Ігоря Дебенка, незважаючи на позитивну динаміку розвитку партнерських стосунків з польськими колегами, інтенсифікацію співробітництва, депутатський корпус обласної ради не може залишатись осторонь, не помічати посилення атиукраїнських настроїв, що свідомо провокуються в польському суспільстві.

"Тематика історичної пам'яті не лише складна, а й взаємосуперечлива, опираючись на численні міфи, національні архетипи та насаджені стереотипи. У випадку українсько-польських взаємин єдино вірною, переконаний, є подальша політика взаємного примирення. В протилежному випадку ризикуємо захлинутись у взаємних звинуваченнях й врешті-решт опинитись в умовах "холодної війни" на історичному грунті", - відзначає Ігор Дебенко.

Давати оцінки, висновки з такого роду питань, за словами депутата, мають у першу чергу історики, наукові інститути посередництвом фахової дискусії. Підігрівання ж антиукраїнських настроїв, їх провокування польськими політиками, окрім обопільних негативних наслідків, може відбуватися ще й у фарватері "чужого сценарію".

"Резолюція щодо Волинських подій, вихід у прокат фільму про спільну трагедію, в якому українці зображені ледь не нелюдами, а тепер плюндрування місця захоронення українських громадян, що спостерігаться зі сторони чи не найбільшого, як ми звикли вважати, адвоката нашої країни в Європі, - і це за лічені тижні до надання Україні безвізового режиму з ЄС - м'яко кажучи, насторожує. Що спостерігаємо насправді: відстоювання національної пам'яті чи її вдале використання посередництвом маніпуляцій на почуттях поляків у геополітичній грі, розігруваній третьою стороною напередодні сесії Європарламенту?", - риторично зауважує Ігор Дебенко.