Депутати Івано-Франківської облради захищаючи українську мову видають свої книжки за бюджетні кошти


Виконання програми захисту і розвитку української мови на Прикарпатті звелося до видання депутатами облради власних книжок за кошт бюджету.

15 жовтня на розгляд бюджетної комісії обласної ради було винесено питання щодо фінансування програми захисту і розвитку української мови на території Івано-Франківської області на 2013-2015 роки.

За проектом рішення, цього року передбачено півмільйона гривень на популяризацію та фінансову підтримку україномовних книжок, періодичних видань, де публікуються матеріали про захист української мови та духовності (90 тисяч гривень); підтримку місцевих видавництв для збільшення обсягів видання науково-популярної, художньої, зокрема дитячої, україномовної літератури, передбачення механізму надходжень цих видань в сільські та шкільні бібліотеки (100 тис. гривень); розробку та видання сучасних україномовних довідників, словників, посібників, підручників (310 тис. гривень).

Депутат обласної ради Тарас Парфан зазначив, що отримав відповідь з обласного фінуправління, що програма цього року не фінансувалася взагалі. У той же час депутату прийшов лист за підписом голови ОДА Михайла Вишиванюка, що в рамках захисту і розвитку української мови на теренах Прикарпаття начебто проведено приблизно 50 заходів. «Тобто адміністрація працює альтруїстом. Ви працюєте, програма виконується, фінансування не треба, - іронізував Парфан. - Насправді не треба підставляти голову адміністрації і писати йому на трьох сторінках текст, який не має жодного стосунку до програми розвитку української мови».

На прохання депутата деталізувати використання коштів, які ОДА просить на розвиток української мови, представник адміністрації зазначив, що 90 тис. гривень, передбачених на популяризацію та фінансову підтримку україномовних книжок, піде на видання книги Степана Пушика «Бусова книга» (том 6, ч. 2), а за пунктом «Підтримка місцевих видавництв…» будуть видані інші книги, затверджені експертною радою з питань книговидання.

У переліку книг, які мають бути видані за кошти програми захисту і розвитку української мови, ще два видання депутата облради Степана Пушика – альманах «Ямгорів», словник «Гуцульська діалектна лексика в українській художній мові», науково-популярне видання «Брати грому» депутата облради Михайла Андрусяка, «Західно-Українська Народна Республіка1918-1923 рр.» (т. 5, кн. 3) Олександра Карпенка, два видання «Національно-визвольний рух на Прикарпатті у ХХ ст.» Миколи Когутяка, народознавчий альбом «Здвиження» Василя Лесіва, твори в двох томах Леся Мартовича та словник антисуржика Юрія Гнаткевича.

Зрештою, заступник голови обласної ради Олександр Левицький пояснив, що виконання програми захисту і розвитку української мови зводиться до видавництва книжок. «Я думаю, що нас не має цікавити, чи вони пишуть у витратах «на підтримку видавництв» чи «на підтримку книжок». Нас має цікавити, як зекономити ці гроші, видати книжки за нижчими цінами», - зазначив Левицький.

Нагадаємо, обласна рада затвердила програму захисту і розвитку української мови на 2013-2015 роки 23 серпня минулого року після того, як Верховна Рада прийняла так званий «мовний» закон, який розширив права російської мови в Україні. Загальний обсяг фінансування програми з обласного бюджету передбачає 7,2 млн. грн. протягом 2013-2015 рр. (по 2.4 млн. гривень щороку). Найбільші видатки передбачені на створення фонду «Українське слово» та організацію його діяльності (щороку по 1 млн. гривень); розробку та видання сучасних україномовних довідників, словників, посібників, підручників (по 500 тис. гривень щороку); розташування при в’їзді до області та кожного райцентру рекламних носіїв з видатними постатями українського державотворення (по 300 тисяч гривень щороку); підтримку місцевих видавництв (по 300 тисяч гривень щороку); виготовлення друкованої продукції із зображенням національної символіки, історичних постатей, діячів культури (по 100 тисяч гривень щороку); популяризацію та підтримку україномовних книжок та періодичних видань (по 90 тис. гривень щороку); створення циклів українознавчих пізнавальних теле- та радіопрограм на ОТБ «Галичина» (по 90 тис. гривень щороку).

Наразі жоден з цих пунктів не виконується.

 

Марія ГАВРИЛЮК, "Галицький кореспондент"