Депутати підтримали створення на Прикарпатті 57 об'єднаних громад


Депутати обласної ради затвердили новий перспективний план об’єднаних територіальних громад Івано-Франківської області.

За словами курівника офісу реформ Руслана Панасюка, формуючи план об’єднання територіальних громад спиралися на фінансову забезпеченість, територію громади, чисельність об’єднаної громади, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

Він додав, що минулого року обласна рада підтримала 63 ОТГ. Водночас кабмін затвердив 53 громади, а 10 відправив на доопрацювання. Загалом, після корегувань та внесення змін наразі сформовано 59 ОТГ. Таким чином згідно плану 2015 року тільки 39 громад не зазнали жодних змін. Зокрема на останній робочі нараді відхилили Старокривотульську, Пнівську, Загвіздянську, Задністрянську, Черніївську, Вовчинецьку, Старунську громади.

Відтак депутатам запропонували підтримати такі ОТГ: Богородчанський район – 4, (Богородчанська, Солотвинська, Старобогородчанська і Яблунська); Верховинський район 5, (Верховинська, Білоберізька, Зеленська,  Красноїльська і Яблуницька); Галицький район – 3, (Галицька, Більшівцівська, Дубівецька); Городенківський район – 2, (Городенківська,Чернелицька); Долинський район – 4, (Долинська, Вигодска, Витвицька, Гошівська); Калуський район – 3, (Верхнянська, Войнилівська, Голинська); Коломийський район – 7, (Гвіздецька, Коршівська, Нижньовербізька, Отинійська, Печеніжинська, Матеївська, Пядицька,); Косівський район – 4, (Косівська, Космацька, Кутська, Яблунівська); Надвірнянський район – без змін, ( Надвірнянська,  Тисменичанська, Ланчинська, Зеленська, Делятинська); Рогатинський район – без змін, (Рогатинська, Букачівська); Рожнятівський район – без змін, (Рожнятівська, Брошнів-Осадська Перегінська, Спаська); Снятинський район – без змін, (Снятинська, Заболотівська); Тисменицький район – 4, (Тисменицька, Єзупільська, Лисецька, Ямницька); Тлумацький район – 4, (Тлумацька, Олешанська, Обертинська, Нижнівська), а також Болехівська ОТГ, Бурштинська ОТГ, Івано-Франківська ОТГ, Калуська ОТГ, Коломийська ОТГ та Яремчанська ОТГ.

За словами голови облради Олександра Сича, потрібно звертати увагу на добровільність об'єднання, тож якщо буде воля громади, питання про включення чи виключення їх вноситимуть на кожній сесії.

Під час обговорення перспективного плану не обійшлося й без скандалу. Зокрема, голову Калуської РДА Наталію Бабій звинуватили в тиску щодо утворення ОТГ. Водночас за її словами, на сесії Пійлівської сільради депутати прийняли та затвердили  списки,  ті за якими було проведено опитування щодо добровільного об’єднання. В той же час в Сівці-Калуській такого опитування не проводили.

«Чи ви вважаєте шановні, що більшість депутатів сільської ради і голова мали право прийняти рішення за всю громаду, і чи не могла голова адміністрації заступитися за мешканців цих сіл?», - риторично поцікавилася чиновниця.

На що голова обласної ради Олександр Сич пояснив їй, що згідно закону про місцеве самоврядування сільська рада уповноважена як представник громади яка її обрала приймати необхідні рішення в тому числі і про об’єднання.

Думку голови облради підтримала і депутат Ольга Галабала. Мовляв, по Калуському районі це не перший випадок тиску на об’єднання громади.

«Схожа ситуація була з Верхнянською об’єднаною громадою, коли голова РДА тиснула на сільського голову до створення громади і після. Сьогодні відбувається те саме – шляхом маніпуляції, підбурювання, тиску і шантажу», - підсумувала депутат.

Водночас депутат Василь Попович вважає, що в цьому випадку виконавча гілка влади намагається перебрати на себе повноваження представницького органу ігноруючи думку громади.

Опісля депутати перейшли до обговорення ще одного скандального об'єднання. Зокрема, Панасюк зазначив, що село Устеріки, яке не хоче бути у Білоберізькій громаді може вийти з ОТГ. Водночас Білоберізька громада вже затверджена. Подискутувавши щодо Устерік Олександр Сич зазначив, що не потрібно затверджути громади, де люди не хочуть об’єднуватися, тож рішення по Устеріках розглянуть на наступній сесії.

Відтак депутати перейшли до голосування під час якого не підтримали створення Гошівської та Нижнівської об'єднаних громад.