Депутати звинуватили голову РДА в тиску на громади і пригрозили демонстративним звільненням


Під час обговорення перспективного плану об'єднання громад не обійшлося без скандалу.

Зокрема, голову Калуської РДА Наталію Бабій звинуватили в тиску щодо утворення ОТГ. Водночас за її словами, на сесії Пійлівської сільради депутати прийняли та затвердили  списки,  ті за якими було проведено опитування щодо добровільного об’єднання. В той же час в Сівці-Калуській такого опитування не проводили.

«Чи ви вважаєте шановні, що більшість депутатів сільської ради і голова мали право прийняти рішення за всю громаду, і чи не могла голова адміністрації заступитися за мешканців цих сіл?», - риторично поцікавилася чиновниця.

На що голова обласної ради Олександр Сич пояснив їй, що згідно закону про місцеве самоврядування сільська рада уповноважена як представник громади яка її обрала приймати необхідні рішення в тому числі і про об’єднання. 

"І якщо Ви зверхньо ставитеся до сільської ради, то я звертаю увагу ОДА, хай зроблять висновки по доцільність перебування Вас на посаді", - звернувся голова облради до чиновниці.

Думку голови облради підтримала і депутат партії ВОЛЯ Ольга Галабала. Мовляв, по Калуському районі це не перший випадок тиску на об’єднання громади.

«Схожа ситуація була з Верхнянською об’єднаною громадою, коли голова РДА тиснула на сільського голову до створення громади і після. Сьогодні відбувається те саме – шляхом маніпуляції, підбурювання, тиску і шантажу», - підсумувала депутат.

Водночас депутат Василь Попович від ВО"Свобода" вважає, що в цьому випадку виконавча гілка влади намагається перебрати на себе повноваження представницького органу ігноруючи думку громади.