Дерматофіброма – новоутворення шкіри, яке лікується


Дерматофіброма - це доброякісне новоутворення, яке зовні нагадує вузлик на шкірі. Головною складовою є тканина фіброзу, вона буває різною за розмірами – від маленької, як зерно, до в окремих випадках велетенських розмірів.

Проявляється така гемангіома на різних ділянках тіла. Переважно на плечах, ногах, спині, ступнях. Найчастіше дерматофіброма виникає в дорослому віці у жінок, дуже рідко у чоловіків.

Причини виникнення дерматофіброми досі невідомі. Припускають: при пошкоджені шкіри при уколах, укусах комах, розчухах, а також генетичній схильності, найчастіше захворювання спостерігається як спадкове у родині.

Симптоми дерматофіброми є ущільнення у вигляді різних розмірів вузликів щільної консистенції з гладкою поверхнею на шкірних покривах, котрі деколи спричиняють зуд, що провокує розчухи, після чого новоутворення починає кровоточити. При стисканні вона прогинається всередину. Переважно дерматофіброма є одиничним новоутворенням сірого або бурого відтінку, а деколи має чорний або червоно-коричневий колір. Найчастіше дерматофіброма локалізується в самій шкірі, а над шкірою може виступати тільки частина пухлини. Нерідко її сприймають за бородавку.

Важливо, що дане новоутворення не перероджується в злоякісну пухлину, а у окремих пацієнтів навіть може зменшуватися в розмірі і з часом зникнути, як невус Сеттона, про який я писав раніше.

Діагностика дерматофіброми проводиться з допомогою дерматоскопії, яка дозволяє дізнатися, яку структуру має новоутворення, його параметри: відтінок, межі і розміри.

Для підтвердження діагнозу потрібно обов'язково провести гістолічне дослідження. Важливо вчасно виявити молоді і зрілі скупчення фібробластів, гістіоцитів і колагену, кровоносні капіляри.

Також слід диференціювати пігментний невус, ліпому від дерматофіброми.

Лікування: переважно захворювання не лікується, адже воно не несе загрози життю. У випадку косметичного дефекту або травми дерматофіброми її рекомендується видалити:

- хірургічним висіченням в амбулаторних умовах, якщо новоутворення невелике. Переважно після такої операції залишається шрам;

-  за допомогою лазера новоутворення руйнується за допомогою лазерного променя лазера. Процедура безкровна, але не дозволяє взяти матеріал на біопсію (він весь вигорає) і останнім часом точиться багато розмов довкола того, що лазер може стати причиною онкологічних захворювань;

-  електрохвильовим методом, який здійснюється під місцевою анестезією і носить термічний характер, при цьому необхідна одночасна коагуляція капілярів та судин. Операція є майже безкровна, на тому місці, де проводилася процедура, спочатку може утворюватися струп, потім він відторгається і з'являється рубець і пігментовані пляма, які при правильному догляді з часом зникають. Саме дану методику я зазвичай застосовую для лікування даної патології.

лікар-дерматовенеролог

Тарас Григорович Боднар

Медичний центр Оксфорд Медікал

вул. Василіянок, 1

тел: (067) 3 777 299, (050) 3 777 299

 

На правах реклами