Детектив НАБУ наочно пояснив франківським студентам, як боротись з корупцією


Сьогодні в Івано-Франківськ приїхали представники НАБУ, щоб зустрітися зі студентами в рамках програми "Студенти проти корупції".

Зокрема працівники НАБУ розповіли про роботу бюро, працевлаштування, розслідування, та багато іншого. Зокрема за словами прес-секретаря Світлани Оліфри, бюро показало перші результати діяльності вже через 8 місяців від початку роботи. Це своєрідний рекорд серед таких органів в Европі.

"Підслідні у нас міністри, судді, службові особи, якщо сума їх злочину більша за 500 прожиткових мінімумів доходів громадян. Зараз НАБУ розслідує справ про втрачені кошти держбюджету на суму 85 мільярдів гривень. А загалом ми арештували на рахунках понад 600 мільйонів гривень та 80 мільйонів доларів", - розповідає Оліфра.

Оскільки НАБУ єдине може починати розслідування за заявою анонімного заявника, детектив бюро розповів студентам, як діяти коли у вас вимагають хабар.

"Проблемою є наша ментальність, коли ми чекаємо щоб хтось змінив все на краще, а ми отримали готове. Ми не готові самі щось змінювати. Проте ніхто крім нас нічого не зробить і влада - це відзеркалення нашого суспільства", - переконаний детектив НАБУ Артем Крикун-Труш.

Щоб наглядно пояснити дії при вимаганні хабара навіть розіграли невеличку сценку. В ній один студент був чиновником вишу і вимагав хабар у другого студента за допомогу у здачі екзамену.

Детектив спільно зі студентами склав схему дій у такому випадку і пояснив, чого не варто робити. Для початку потрібно не погоджуватись відразу на хабар, а відкласти домовленість, адже якщо погодитись, то теж стаєш співучасником злочину. Розмову необхідно записати на диктофон і написати заяву до правоохоронців. Окрім того варто записати якнайбільше деталей щодо умов передачі хабаря і даних про особу яка вимагає,та час.

Також детектив наголосив на найпоширенішій помилці, коли люди викладають у соцмережі відео, що у них хтось вимагав хабар і сподіваються, що розголос поможе затримати хабарника.

"Насправді це помилка ,адже у такому випадку ваше слово стає проти слова цієї людини. Краще тихо звернутися з заявою у правоохоронні органи. боротьба з корупціїєю потребує тиші", - пояснив детектив.