Деяких прикарпатських активістів запідозрили у зв'язках з "шутровою мафією"


Останнім часом деякі політсили та громадські організації дуже активно стали перевіряти ведення руслоочисних та руслорегулювальних робіт на Прикарпатських річках і заявляти що ці роботи не ефективні.

Саме тому сьогодні в управлінні водних ресурсів вдбулась нарада з цього питання. Під час зустрічі спеціалісти пояснили для чого потрібно проводити руслоочисні роботи і хто їх виконує. 

Проте присутніх на нараді активістів і депутатів більше цікавило питання незаконного вивозу гравію. Зокрема депутат облради Ольга Галабала почала закидати водникам, що вони мають контролювати хто і де вивозить гравій.

На це заступник начальника управління водного господарства пояснив, що Кабмін забрав у них право на контроль за незаконним вивезенням гравію. І єдине що вони можуть зробити це звертатися до центральної влади, щоб ввести кримінальну відповідальність за таке порушення.  Окрім того відповідальність за те, що відбувається на території сільких рад належить головам дуже сумнівно, що вони не знають хто і звідки незаконно вивозить гравій.

Слова керівництва водговспу підтримали і присутні на нараді представники з районів, які виступали пізніше. Зокрема представник Снятинської міськради Андрій Калімошко запевнив, що в його районі тільки 10 % гравію вивозять з руслорегулювальних робіт, а весь інший "бандитським" методом.

"Якщо стати у Снятині на кільці, то за день від 70 до 100 машин виїжджає без жодних документів. Руслорегулювання проводиться відповідно до правил і потрібно заплатити податок- це не вигідно. Тоді як ті хто діють незаконно вивозять гравій де їм вигідно. Таке відчуття, що "шутрові бандити" хочуть руслорегулювання зупинити і вивозити далі гравій за відкати", - вважає чиновник.

Калімошко також зазначив, що тому в області так багато незавершених об'єктів, адже фірми, які проводять руслорегулювальні роботи не мають куди збувати гравій. Все тому, що ринок зайняли "бандити", які видобувають кращий гравій у недозволених місцях і збувають тим кому він потрібен, тоді як з руслоочисних робіт продають, що викопали.

Саме тому прозвучала пропозиція заслухати звіт правоохоронних органів скільки порушників було притягнуто до відповідальності. Галабала сказала що протоколів є багато, а покарання жодного. Тоді Калімошко запитав у народної обраниці, що вона як депутат обласної ради зробила для боротьби з такою ситуацією і чому заважає проводити роботи?

"От зараз ви заблокуєте роботи, і під час наступного паводку буде біда. Ви потім прийдете до людей і поясните, чому їхні хати змила річка?" - поцікавився чиновник.

Окрім того, Калімошко зауважив, що десятки організацій активістів, які усе контролюють, цих бандитів не бачать, бо напевне отримують від них "пару гривень". 

У підсумку серед присутніх навіть прозвучала жартівлива думка, що потрібно повноваження водгоспу передати одній із франкцій в облраді, якщо її представники так сильно розуміються, що і як треба робити. Адже вони постійно диктують правила, рахують гроші та ускладнюють видання дозволів, наче мають з того зиск.