Директор геріатричного пансіонату каже, що COVID-19 лише в нього, а підопічні - не хворі


Керівник Івано-Франківського геріатричного пансіонату Віталій Яворський спростовує інформацію про спалах коронавірусу у закладі. Каже, хворий на COVID-19 лише він.

Нагадаємо, напередодні заклад відвідали регіональний представник Уповноваженого ВРУ з прав людини в Івано-Франківській області Людмила Непийвода та регіональна координаторка взаємодії з громадськістю Уповноваженого в Івано-Франківській області Світлана Дем’янчук. Перевірка виявила, що в закладі на момент візиту в 12 працівників діагностовано ГРВІ та запалення легень, в одного працівника підтверджено гостру респіраторну хворобу COVID-19. П'ять осіб госпіталізовані. Також в ізоляції перебувають двоє підопічних з ознаками ГРВІ.

Слід зазначити, моніторингова група зафіксувала багато дрібних порушень та одне досить таки вагоме. Так, всупереч законодавству, лікарі пансіонату видають лікарські свідоцтва про смерть та встановлюють причину смерті підопічних . Так, впродовж січня-травня 2020 року в пансіонаті померло 13 підопічних, з яких 9 осіб - під час карантину (у 2019 році - 35 осіб). Причиною смерті у більшості померлих визначено хронічну серцево-судинну недостатність, кардіосклероз та гіпертонічну хворобу. Тестування на коронавірусу хворобу померлим не проводилося.

Натомість керівник пансіонату Віталій Яворський інформацію про спалах коронавірусу спростовує. Каже, він дійсно має підтверджений діагноз "коронавірус" та перебуває у медичному закладі. Втім, хворих серед підопічних немає.

В Івано-Франківській облдержадміністрації кажуть, що лабораторно підтверджений випадок коронавірусу лише один - у директора закладу. 

 "Ще семи працівникам зробили ПЛР-тести і очікуємо результатів. Серед підопічних двоє знаходяться на ізоляції з попередніми ознаками ГРЗ. Станом на зараз тільки один із них має підвищену температуру 37,1С. Заклад повністю забезпечений засобами індивідуального захисту", - повідомили в ОДА.

Треба підкреслити, Івано-Франківський геріатричний пансіонат від початку карантину перейшов у повну ізоляцію. Як повідомив у березні Віталій Яворський, аби вберегтися від коронавірусу працівники разом з підопічними та директором фактично закрились у закладі. Відтак, працювали вахтовим методом - по три тижні, опісля інша зміна, яку перед тим як приступити до роботи перевіряли на коронавірус швидкими тестами. Яворський переконує, що вахтовий метод правильний та себе виправдав. А де недогледіли - вже має з'ясувати перевірка. 

До теми: Життя всередині: два соціальні заклади Прикарпаття на повній ізоляції

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!