Діти Івано-Франківська долучилися до акції за мир


Івано-Франківські діти долучилися до масштабного художнього проекту - "Діти світу - за мир". Серед них була й малеча, батьки якої воюють зараз на Сході України. Їхні роботи волонтери передадуть одноліткам з інших країн світу. Стартувала акція в Лисичанську, що на Луганщині. Другим у творчій естафеті став Івано-Франківськ.

Григорчини на творчу акцію прийшли прекрасною половиною сімейства: мама Галина та двоє доньок - 3-річна Даринка та 7-річна Аліна. Їхній батько - зараз на Донбасі. Жінка каже: особливо гостро переживає розлуку з татом старша дочка.

"Даринка - вона ще нічого не розуміє. А Алінка все розуміє. Кожен день запитує, коли тато вже приїде, вже скучила, вже 3 місяці не бачила", - говорить Галина Григорчин, дружина бійця Нацгвардії.

Галина каже: дівчатка дуже люблять малювати. Для старшої - це захоплення, для молодшої - спосіб заспокоїтись. Тож одразу вирішили долучитися до художньої акції.

"Ми зажди малюємо вдома. Даринка - вона пустує, вона скоріше малюванням заспокоюється, тільки олівці і фарби, і вона відразу спокійна. Не кричить, не плаче", - говорить Галина Григорчин, дружина бійця Нацгвардії.

15 хвилин - і на аркуші Аліни яскравий шедевр.

"Я намалювала яскраві квіточки і ангела, який має охороняти нашу Україну", - говорить Аліна Григорчин, донька бійця Нацгвардії.

А на малюнку шестикласника Едварда - ластівки. Хлопчик каже: це мирні пернаті. Тільки коли брат пішов на війну, дізнався - що означає "мир".

"Це коли всі між собою ладнають і можуть віддати життя за когось іншого, і коли ніхто ні з ким не воює", - говорить Едвард Пасенюк, брат бійця Нацгвардії.

Роботи франківських дітей місцеві волонтери передадуть колегам із Чернівців, а вже ті направлять малюнки конкретним адресатам, інформують "Подробности".

"Фактично з міста Івано-Франківська малюночок потрапить в кожну країну. Це бачення дітей мирної країни, мирного світу, країни під чистим небом", - говорить Наталія Перцович, волонтер, координатор проекту на Прикарпатті.

У масштабному проекті "Діти світу - за мир" беруть участь школярі з усіх областей України, а також країн Європи, Азії та Північної Америки. Малі художники обміняються своїми роботами до 1 червня, коли у світі відзначають Міжнародний день захисту дітей.