Діти з особливими потребами підуть у загальноосвітні школи


Бути на рівні з іншими. З нового навчального року діти з особливими потребами підуть у загальноосвітні школи. Та навчатимуться у звичайних класах зі своїми однолітками. Натомість спецінтернати з 1 вересня першокласників не набиратимуть. Таке рішення Міносвіти. Аби з ранніх літ не ставити клеймо на дітей з певними фізичними чи психологічними вадами.

Водночас педагогам тепер потрібно опановувати нову практику – інклюзивну освіту. Така форма навчання в Івано-Франківську маловідома. Втім, не нова. У 17-й загальноосвітній школі інклюзивні класи діють четвертий рік поспіль. Нині у них навчається троє діток з особливостями психофізичного розвитку.

Педагоги кажуть, створювати для таких діток окремі навчальні групи не можна. Бо це розвиває в них комплекс неповноцінності. Навпаки. Дітям з особливостями психофізичного розвитку потрібна допомога у соціалізації. В цьому й полягає інклюзивне навчання.

Важливо й оточуючим навчитись сприймати «особливих» дітей як рівних собі, наголошують соцпрацівники. В інклюзивних класах діти якраз і виховують у собі цю толерантність та гуманізм.

І усе як у звичайних класах. Лише вчителів декілька. Бо за кожною «особливою» дитиною у таких класах закріплений асистент вчителя. Який допомагає школяреві у процесі навчання.

Втім, нині в Івано-Франківську немає спеціалістів у сфері інклюзивної педагогіки, кажуть освітяни. А потреба в таких фахівцях щороку лише зростає.

Відтак, на педагогічному факультеті ПНУ з наступного навчального року планують розширити зміст початкової освіти. Та ввести нову спеціалізацію, де навчатимуть асистентів вчителя в інклюзивних класах.