Для мам першачків і не лише..


В Івано-Франківську до школи вперше підуть близько 3,5 тисяч дітей.

Незабаром 1 вересня і за парти сядуть тисячі першокласників. Ще кілька тижнів тому в соцмережах батьки маленьких івано-франківців скаржилися, що їхнім майбутнім школярик не вистачає місця в школах. Ми вирішили з’ясувати, чи всі діти матимуть змогу навчатися. Про це дізнавалася журналістка "Експресу" Анна-Сабіна Ружицька.

--Цьогоріч в Івано-Франківську за парти сядуть 3 443 школярики у 125 класах (цифра до 1 вересня може змінитися),--каже Наталія Микула заступниця директора міського Департаменту освіти і науки.-- Для порівняння у 2017-ому було 109 перших класів. Аж по сім перших класів буде у школах № 22, 18, 10. І найменше, по два класи, буде в школах № 7, 6, 16, 17 та в Угорницькій, Микитинецькій, Хриплинській школах. У решту школах буде 5-6 перших класів. Середня наповненість класів — 28 учнів. Навчатимуть дітей 151 педагог, із них 125 класоводів та вчителі іноземної мови, фізкультури, художнього мистецтва. Усі вони були на курсах за програмою «Нова українська школа».

Хочу зазначити, що перші класи добре фінансуватимуться з міського бюджету. На них виділено 24,5 мільйони гривень. Також дадуть гроші із державного бюджету. За ці гроші методом тендерної закупівлі придбають інтерактивні комплекси, меблі. На понад 3 мільйони закуплено навчальне приладдя. Діти пільгових категорій отримуватимуть безкоштовне харчування. Скільки буде таких дітей, стане відомо після 1 вересня.

--Чи всім діткам вистачило місця в перших класах?

--Місця вистачило всім, проектна потужність івано-франківських шкіл наразі не відповідає потребам міста. Потрібно збудувати хоча би три школи: в мікрорайонах Пасічна, біля обласної лікарні, на Каскаді та в приміському селі Крихівці. Сподіваюся, що незабаром ці школи розпочнуть будувати. А поки що через переповненість в деяких школах міста діти навчатимуться у дві зміни. Та першокласники навчатимуть виключно зранку.

--А будуть цьогоріч інклюзивні перші класи?

--Це буде відомо в останніх числах серпня. У минулому році в 16 школах були класи з інклюзією, там навчалися 23 дитини з особливими потребами. Із цими дітками є вчителі-помічники.