Для медиків Івано-Франківська провели семінар про деменцію


В міській поліклініці №5 Івано-Франківська відбувся тренінг-семінар на тему «Деменція. Вибрані питання профілактики, діагностики, лікування та паліативної допомоги».

«У нашому суспільстві активно розвиваються такі галузі, як кардіологія чи пластична хірургія, але ніхто не звертає увагу на таку проблему, як деменція.

Деменція – це дегенеративне захворювання нервової системи, яке інакше називають старечим недоумством. Воно виникає внаслідок порушення ментальних, розумових функцій. Мова про пам’ять, інтелект, здатність мислити, орієнтуватися, реагувати на ті чи інші питання, писати, читати і поводити себе як повноцінна людина, адекватно до місця і часу в цілому.

З цією проблемою стикається досить багато людей, бо це не є складовою нормального старіння мозку.

Деменція – поширене захворювання, але водночас ми стикаємося із дезінформацією про деменцію. Не усі звертають увагу на так звані «причуди» старших людей», – розповідає лікар-невролог, психіатр, викладач Івано-Франківського Національного медичного університету Світлана Анохіна.

Вона представила лікарям сімейної практики та лікарям-терапевтам шкали для оцінки і спеціальні опитувальники для пацієнтів. Таким чином медики зможуть допомогти пацієнтам в ранньому виявленні деменції. Також під час семінару Світлана Анохіна  пояснила: треба розуміти, що жити поруч із людьми з деменцією, дуже важко. Спеціалісти  розробили цілий комплекс порад, як реагувати на той чи інший стан, як організувати побут чи відпочинок з такими пацієнтами та як боротися з ускладненнями при деменції.