Дмитро Карпачов у Франківську: «Діти не повинні бути слухняними, вони мають критично мислити»


У четвер, 26 жовтня, відомий в Україні телеведучий Дмитро Карпачов зібрав у обласній філармонії повний зал. Послухати його прийшли переважно жінки, але було і з десяток чоловіків. Серед них – очільник патрульної поліції Франківська Дмитро Міхалець.

Телеведучий каналу СТБ Дмитро Карпачов завітав до Франківська з лекцією, як дати дитині все потрібне без грошей і зв’язків, пише Репортер.

«Якщо у вас є гроші та зв’язки, подумайте, чи зможе дитина цим грамотно розпорядитися. Якщо у вас їх немає, подбайте про те, як дати дитині те, що може компенсувати їх відсутність», – йдеться в описі лекції.

Лекцію розпочав із опитування. За двогодинну зустріч Карпачов охопив теми подарунків та іграшок, школи, авторитету і довіри, сексуальної освіти, відповідальності та самостійності, гармонійних стосунків у сім’ї. Багато жартував, на прикладах показував, як робити не слід, відповідав на запитання.

Перш за все, Дмитро Карпачов радить навчитися виявляти свою любов. Коли ми споживаємо любов, то всі нам винні, а коли доходить справа до виявлення любові – то з цим складніше, каже ведучий. Він пояснює, що виявлення любові – це те, що приносить дитині радість – якщо є сльози, нерви і злість, то це не про любов.

Карпачов радить як мінімум 21 вияв любові:

«Пробуйте проявляти любов різними способами і що більше їх буде, то краще. Виробляйте звичку виявляти любов».

Ще одна порада від психолога – якщо дітям від 3 до 8 років, нехай хтось запитає у дитини: що для твого тата важливіше за тебе. І якщо дитина не відчуває себе найважливішою, спробуйте зробити все, щоб відповідь була іншою. Адже якщо дитина не вважає себе важливою і вагомою, вона не має шансів на успіх у майбутньому, пояснює Дмитро.

«У сім’ї закладається поняття про норму і потім саме таку норму діти шукають і в житті,- говорить Дмитро Карпачов. – Якщо, ви ігноруєте дитину, ви показуєте їй її місце».

За словами Дмитра, найпоширеніша скарга батьків – мене не слухає моя дитина. Однак він переконаний, дитина повинна слухати аргументи, а не накази. Бо слухняна дитина не може критично сприймати інформацію, тож у дорослому житті на неї будуть навішувати чужі обов’язки.

«Вчіться аргументувати, а не гаркати. Це складніше, але ефективніше, – каже Дмитро Карпачов. – Діти не повинні бути слухняними, вони повинні критично мислити, тверезо оцінювати інформацію і приймати рішення».

Цікавим вийшло і обговорення теми подарунків та іграшок. Адже більшість батьків переконана – все має бути в міру. Та Карпачов говорить, що і батьки, і діти повинні жити з усвідомленням, що заслуговують лише найкращого.

«Дитина повинна знати, що вона отримає іграшку не на якихось умовах, а безумовно, бо ви її любите безумовно. Якщо вона звикає, що за любов потрібно платити, то потім переносить це на сім’ю. Не висувайте умови взамін на любов. Життя повинно бути у радість і в задоволення. Краще перехваліть, а не недохваліть».

Карпачов додає, погана поведінка дитини, це не причина карати її, а ознака того, що ви погано її виховуєте. Запитайте себе, що я зробив, аби він себе так вів і чого я не зробив, щоб цього не було, радить він.

На зустрічі обговорили також і питання школи та її впливу на дитину. Якщо однокласники мають на дитину більший вплив, ніж ви, то це лише ви щось робили не так, каже Дмитро Карпачов. За словами психолога, єдиний інструмент впливу на дитину – хороші стосунки. І що вони кращі, то більший вплив.

Закінчили знову ж таки на темі сімейних стосунків, адже саме вони формують світогляд дитини і програмують її на майбутнє.

«Головне завдання жінки-бути щасливою,- говорить Дмитро Карпачов. – Бо ви з дітьми можете ділитися лиш тим що маєте. Якщо ви нещасливі то чим можете поділитися? Брудний посуд і липка підлога не такі важливі, як турбота про себе. Ви запитаєте, а хто тоді має прибирати в хаті і готувати. Я не знаю. Але замучена мама не може дати щастя дітям».

З лекціями про виховання дітей ведучий соціального ток-шоу на каналі СТБ “Один за всіх” Дмитро Карпачов вирушив у тур містами України. Окрім Франківська Дмитро Карпачов зустрінеться з батьками у Рівному, Луцьку, Хмельницькому, Кривому Розі, Запоріжжі, Дніпрі, Харкові та Полтаві.