Дністер не продається! Жителі Городенківщини виступили проти будівництва ГЕС


У Городенці відбулась зустріч жителів сіл Городниці, Передівання, Незвиська, Чернелиці, Котиківки, Хмелевої, Унежа, Монастирка з представниками компанії «Укргідроенерго», яка ініціювала будівництво шести гідроелектростанцій на Дністрі.

Представники громади виступили категорично проти реалізації цього проекту. Люди закликали київських гостей донести їхню позицію до відома керівників компанії та представників центральної влади, які лобіюють цей проект, пише газета Галичина.

Представників «Укргідроенерго» запросила місцева влада. До цього про проект будівництва багато писали в інтернеті та соціальних мережах, але живого спілкування не вистачало. Директор департаменту стратегічного розвитку ПрАТ «Укргідроенерго» Юрій Литвиненко зазначив, що компанія лише хоче вивчити усі можливі впливи ГЕС на Дністер. А зустріч з людьми є інформативним заходом, а не публічним слуханням. Далі посадовець почав розповідь про глобальне потепління і про те, що проект будівництва каскаду ГЕС дозволить забезпечити регіон питною водою. Довго терпіти ці розмови люди не стали і почали скандувати: «Банду геть!», «Ганьба!». Окремі представники громади були настільки обурені планами будівництва ГЕС на Дністрі, що не приховували своїх намірів розібратись з київськими візитерами «по-чоловічому». 

Попри те, що емоції у залі районного Будинку культури били через край, обговорення все ж не переросло у фізичне протистояння. Можливо, це сталось через те, що, крім представників «Укргідроенерго», інших прихильників будівництва у залі не виявилось. Обговорення тривали більше трьох годин, за цей час встигло виступити чимало людей. Кожен з промовців із позицій власного досвіду доводив, чому гідроелектростанції на Дністрі будувати не можна. Особливо емоційними були виступи жителів придністровських сіл. «Ми не поступимося ні за яких умов. Насильно виселити ви нас не зможете, мій дім стане моєю могилою», — заявив чоловік з Городниці. Його односельчанка зазначила, що Дністер помирає, і поки компанія побудує ГЕС, до 

10 років там буде все замулено. «Щоб так знущатися над річкою, сісти в кабінеті і вирішити за тисячу кілометрів: чи буде річка Дністер? Ми маємо Бурштин, хоч один кіловат електроенергії йде до нас? Все — в кишеню», — сказала жінка. 

Голова ГО «Еко-Галич» Володимир Бучко заявив, що «всі наукові установи, яких не купили, сказали, що будівництво на рівнинних річках — це абсурд. Це завдасть великої шкоди довкіллю і ще раз доводити це не потрібно. НПП втратять ландшафтне і біологічне різноманіття». Учасники зібрання намагались отримати від київських гостей відповідь лише на одне запитання: чи дослухається компанія до думки жителів, чи й далі вдаватиметься до ігнорування? Чіткої відповіді кияни так і не дали. Щоправда, пообіцяли припинити будівництво, якщо під затоплення підпадатимуть будинки людей. 

Позицію громадськості підтримали і представники місцевої влади. Про недопустимість будівництва ГЕС заявив в. о. міського голови Городенки Любомир Музичка та голова Городенківської РДА Роман Жичицький. Депутат обласної ради Сергій Адамович зазначив, що Івано-Франківська обласна рада сказала своє слово у 2015 році. Активісти ініціювали масу заходів, всі політичні партії виступили проти будівництва. «Я був упевнений, що громадськість своє слово сказала. Але минув рік, влада перебудувалась, і коли ми тепер питаємо голову ОДА, він відповідає: «На розсуд сільських громад». Тобто «умивають руки» так, як говорилось про «умивання рук» Гройсманом. «Умиває руки» й обласна адміністрація. Це треба було рік тому сказати, і питання мало бути закритим давно», — підкреслив депутат. 

Підсумувала результат зустрічі заступниця голови Городенківської районної ради Галина Дідич: «У цьому питанні присутня єдність і влади, і громади: не існує на білому світі благ, заради яких ми дозволимо знищити навічно нашу річку». За влучним висловом одного з учасників зустрічі, «київській агітбригаді» побажали щасливої дороги і попросили більше не приїжджати на Прикарпаття з ідеями будівництва ГЕС на Дністрі. В іншому разі жителі обіцяють організувати фізичний спротив, коли під будівельною технікою «горітиме земля». Представники влади — від сільських рад до районної та обласної — домовились ще раз зібрати сесії і подати відповідні звернення голові Кабміну Володимирові Гройсману.