Днями в Івано-Франківську розпочнуть облаштування притулку для тварин


Міська влада домоглася виділення землі під притулок для тварин.

Цього тижня комунальне підприємство «Полігон» спільно з благодійною організацією «Дім Сірка» розпочнуть облаштування притулку для бездомних тварин. Про необхідність його створення у місті говорять давно. Але досі цьому щось завжди стояло на заваді. Останніх півроку пішло на бюрократичну тяганину щодо виділення для притулку землі у Рибненському лісництві. Попри попередні погодження обласної влади та лісгоспу, дозволу на це довший час не давало столичне галузеве керівництво. І лише в кінці січня, після двох відмов й повторних звернень міської влади, з Києва вдалося отримати довгождану згоду, пише Західний кур'єр.

Особливої гостроти проблема безпритульних тварин, найперше собак, набуває щовесни, коли у період так званого гону тварини стають агресивними. Люди скаржаться, що собаки збираються в зграї і бігають містом, лякаючи перехожих. Інколи навіть один великий собака може навести жах на дорослих, не кажучи вже про дітей, безпекою яких у таких випадках дуже переймаються батьки. І не безпідставно, адже бували випадки, коли тварини нападали на людей. Однак відловом і знищенням бездоглядних тварин, як стверджують фахівці, проблему не вирішити, бо на їхнє місце завжди прийдуть інші. (А останнім часом серед безпритульних з’являються й породисті, хоча, можливо, й не чистокровні собаки). Тож кілька років тому у Івано-Франківську безпритульних тварин почали стерилізувати, а потім або віддавати опікунам, або відпускати у середовище, звідки їх взяли, адже простерилізовані тварини уже не є агресивними і не можуть розмножуватися. Таку роботу міська влада доручила комунальному підприємству «Полігон», яке ось уже три роки успішно співпрацює у цьому напрямі з благодійною організацією «Дім Сірка».

Як розповів керівник «Полігону» Юрій Мороз, у цій ділянці  роботи підприємство керується законом «Про поводження з безпритульними тваринами». Він також наголосив, що навіть собаки з ошийниками чи намордниками, якщо вони перебувають на вулиці без господаря, вважаються безпритульними. Таких тварин, в основному за зверненнями мешканців, відловлюють, стерилізують і вакцинують. Для цього КП наразі використовує віварій медуніверситету, розрахований всього на десять місць. Торік там зробили ремонт операційної та приміщень, де після операцій два-три дні перетримують тварин. Віварій потребує розширення, адже у місяць там можуть прооперувати лише до півсотні собак. Ефтаназії підлягають тільки хворі, травмовані та агресивні тварини. Решту, як уже зазначалось, після стерилізації та вакцинації з відповідним чіпом у вусі або відпускають, або їм доводиться шукати опікуна чи притулок.

Частину таких тварин передавали у притулок «Дому Сірка», який розміщався у Загвізді і де утримували дві сотні собак. Але не всім мешканцям цього приміського села подобалося таке сусідство, тому «сіркам» сказали звідти вибиратися. І ось незабаром чотирилапі нарешті оселяться у новому міському притулку для тварин. Як розповів Ю.Мороз, він розташується на площі 0,4 га у 23-му масиві Рибненського лісництва, що за три кілометри від полігону твердих побутових відходів і за шість кілометрів до найближчого населеного пункту. Зараз там проста галявина з травою. Уже цього тижня техніка розрівняє площадку під майбутній притулок, яку обгородять сіткою. Її, а також 220 стовпців закупили ще торік. На території притулку облаштують приблизно чотири десятки стаціонарних утеплених вольєрів розміром два на два метри і висотою 1 м 80 см на двох-трьох тварин, а також карантинну зону. В перспективі у притулку буде своя стерилізаційна. Але і до цього, наголошує Ю.Мороз, усі тварини, які там перебуватимуть, будуть стерилізовані та вакциновані. Їм шукатимуть нових господарів. Якщо цього не вдасться зробити впродовж трьох років, собак, на жаль, доведеться усипляти. Хоча, як зазначає Ю. Мороз, за європейською практикою тварин у таких притулках взагалі мали б утримувати не більше року.