До Франківська приїхали фахівці з різних країн, щоб шукати місця впливу


Сьогодні в Івано-Франківську стартує форум UkraineLab i Social Impact Days.

За словами однієї з організаторів форуму Олени Каравай, вони привезли до Франківська три міжнародні заходи: це форум "UkraineLab", який займатиметься питаннями місць впливу і фізичних місць для культури, міжнародний форум "Social Impact Days" куди приїдуть гості з декількох країн і сьогоднішній концерт "Рок-завод".

"Ми будемо багато працювати з питаннями ревіталізації, з питаннями просторів, які можуть змінювати культурну карту, приносити певний соціальний вплив. Тому обрали саме третій поверх Промприладу. Хлопці будуть грати на поверх вище, ніж там де розміщені їх репетиційні бази. Взагалі будемо працювати з питанням простору, як приносити туди культуру. Будемо збиратти найкращі прктики з інших країн і пробувати втілити їх у нас"., - розповідає Каравай.

Учасники форуму будуть працювати в місті. Зокрема в антикафе "STANTSIYA", школі "Перша ластівка" та інших локаціях. Організатори пояснюють, що таким чином вони пізнаватимуть місто. 

"Гості з різник країн подивляться концепцію ревіталізації "Промприладу" і дадуть свій фітбек: розкажуть чи воно має сенс, чи воно реалістичне, дадуть свої поради", - посянює організаторка.

Паралельно буде проходити Social Impact Days на який приїдуть європейські експерти. За словами куратора заходу Зої Лукянової, фахівці з різник країн зацікавились нашим містом, як перспективним і дуже креативним.

«Ми запрошуємо різних людей, які зацікавлені в розвитку міста. Всі ці люди приїздять сюди щоб попрацювати з кейсом "Промприладу". Ми будемо два дні розробляти стратегію розвитку заводу, як мистецького простору. Також хочемо, щоб він став місцем притягання людей», - каже Лукянова.

Також ініціатори форуму сподіваюся, що вдасться дати простір для творчості рок-гуртам. Адже їх у місті досить багато, але вони не мають де грати. 

"Вже 9 років на "Промприладі" знаходяться репетиційні бази музикантів і зараз треба просто зробити гарні умови для них», - каже рок-музикант Віктор Вдович.

У свою чергу музикант гурту "Карна" Влад Ярун зауважив, що зараз у місті спостерігається відновлення того музичного шару рок-музики, якого у нас давно не було.

"Промприлад став культовим місцем для музикантів. Людям, які займаються мистецтвом, потрібне місце де вони зможуть спілкуватись і разом творити. Музиканти не мають сидіти у підвалах. Якщо ми хочемо мати в Україні сучасну музику, за яку не соромно, нам потрібна платформа для її розвитку. Важливо не перетворити це на "совок"», - переконаний музикант Карни.