До військових статутів ЗСУ введуть вітання «Слава Україні» та «Героям слава»


Президент Петро Порошенко найближчим часом подасть до Верховної Ради законопроект про зміни до військових статутів, які вводять нове військове вітання в ЗСУ «Слава Україні» та «Героям слава».

Про це він заявив у виступі з нагоди Дня незалежності, передає Українська правда.

Порошенко підкреслив, що на початку параду міністр оборони Степан Полторак вперше в історії вітав учасників словами «Слава Україні».

«Серед наших символів є не лише прапор, герб і гімн, про які написано в Конституції, але й національне гасло «Слава Україні! Героям слава». Від нього ми почуваємо колосальне піднесення, а наших ворогів корчить, як чортів від ладану», - сказав президент.

За його словами, це привітання «саме увійшло в наше життя, а тепер настав час надати йому силу закону».

«Ось чому подаю до Верховної Ради законопроект про зміни до військових статутів, згідно якого це гасло стане головним вітанням у Збройних Силах України», - зазначив Порошенко.

Крім того, він почав свій виступ з цитування «Маршу нової армії», який вперше пролунав на військовому параді:

«Зродились ми великої години

З пожеж війни і полум’я вогнів.

Плекав нас біль за долю України,

Зростив нас гнів і лють на ворогів».

За словами Порошенка, марш створили на основі легендарної пісні, написаної наприкінці 20-х років минулого століття.

Як повідомлялося, 5 лютого у Верховній Раді був зареєстрований законопроект № 7549, який запропонував законодавчо закріпити військові привітання «Слава Україні», «Героям слава».

7 серпня міністр оборони Степан Полторак заявив, що президент Петро Порошенко доручив розробити законопроект, який замінить військове вітання в ЗСУ з радянського на «Слава Україні» та «Героям слава».