Допомогти та не помилитися: Як підтримати потребуючих і не стати жертвою шахраїв


Добрі справи поступово стають гарною звичкою українців. Як і весь світ, наприкінці року ми робимо емоційні подарунки не тільки близьким, але і людям, що потребують особливої уваги: хворим дітям, людям похилого віку, сиротам, переселенцям, воїнам АТО.

Проте інколи найщиріше бажання допомогти натикається на сильні перепони – шахраїв, неорганізованість процесу допомоги, складність розуміння потреби (куди йти, що купувати, де шукати людину?), пише УП. Життя.

Благодійність теж має свої правила, дотримуючись яких можна бути впевненим у тому, що ваша роль Дід Мороза або Снігуроньки виконана на відмінно. 

Правило 1. Не дарувати непотрібних речей

Ділитися завжди потрібно корисними речима, завчасно переконавшись, що саме ця річ необхідна людині.

Волонтери, що працюють із переселенцями, постійно "відбраковують" сотні кілограмів старого порваного одягу, непридатного посуду, вицвілої постільної білизни.

Дитячим сільським бібліотекам потрібні нові яскраві сучасні книги, які можуть долучити дитину до читання, а не вицвілі томики Маршака, які здалися вам зайвими на ваших полицях. А вихователі сиротинців після новорічних свят вимушені рятувати дітей від діатезу після вжитої ними кількості цукерок і мандарин, привезених благодійниками.

Готуючись до новорічних свят в українських онкоцентрах, волонтери та співробітники фонду "Таблеточки" проводять спеціальні співбесіди із батьками та пацієнтами лікарень, дізнаються про їх інтереси, хоббі, бажання, та разом обирають саме той подарунок, який хотіла б отримати дитина.

Часто вибір дітей зупиняється на електронній техніці, адже в стінах палати немає можливості стрибати на скакалці або гратися м’ячем. Мультики, зв’язок із татом або однокласниками по скайпу чи через соцмережі – це те, що допомагає дітям відволіктися від хвороби і витримати довгі місяці у лікарні. (Тут можна обрати дитину, мрію якої ви хочете здійснити самостійно, або скооперувавшись із друзями).

Один із передноворічних вечорів можна виділити для чаювання з подругами та "чистки" власної шафи. Ті речі, які вже не кортить вдягати, із радістю приймуть у Благодійному магазині Laska та продадуть своїм покупцям, а зібрані кошти розподілять між благодійними фондами Жизнелюб, Соціальним проектом "Діти", Гостомельським притулком для тварин та "Таблеточками".

Важливо приносити стильні речі у гарному стані, які дійсно зможуть купити та із задоволенням носити інші люди.

Речами та продуктами харчування можна підтримати і підопічних фонду "Соціальне партнерство", який опікується безхатченками та малозабезпеченими родинами. Щодня вони видають більше 2500 порцій харчів та допомогають у побутових проблемах десяткам людей, що залишилися без власної оселі. Ці люди особливо потребують допомоги взимку, коли перебування на морозі без теплого одягу та гарячої їжі становить реальну загрозу для життя. 

Правило 2. Не поширювати неперевіреної інформації

Часто люди поширюють неперевірену або застарілу інформацію, тим самим допомагаючи шахраям, які крадуть фотографії та історії реальних хворих і додають до них реквізити власних рахунків. Більш безпечним буде підписатися на сторінки відомих благодійних фондів та ділитися інформацією перевірених організацій. 

Останніми тижнями в спальних районах столиці та у соціальних мережах почали з’являтися оголошення про збір коштів для дитячих будинків, нібито для проведення новорічних свят. Звісно, жодних свят шахраї не планують, а розраховують на довірливість та чуйність людей.

Набагато ефективнішою допомогою для вихованців інтернатів можуть стати програми менторства від фондів "Приятелі дітей" та проекту наставництва "Одна надія". Ці організації допомогають дітям знайти своїх майбутніх наставників та старших друзів, які беруть на себе функцію адаптації та супроводження дитини у доросле життя. 

Правило 3. Не бути "токсичним" благодійником

Людей, що займаються токсичною благодійністю, ви можете зустріти серед своїх друзів у соцмережах. Вони постійно нагнітають істерику навколо хворих дітей, паразитують на почутті провини і морально шантажують своїх підписників. Така поведінка шкодить не тільки іміджу благодійності, але і підопічним: їх відправляють на лікування у надзвичайно дорогі клініки, оплачують викосодозову хіміотерапію для невиліковних онкохворих, проводять непотрібні дороговартісні консультації за кордоном. 

Замість поширення негативної інформації, можна допомагати іншими способами. Наприклад, долучаючись до благодійних флешмобів, завдяки яким компанії та фонди роблять системні проекти допомоги дітям: ремонтують онкологічні центри та створюють особливі простори для спілкування дитини і батьків у межах лікарні.

Займатися облаштуванням Сімейних кімнат при лікарнях цього року почала і Фундація Дім Рональда МакДональда, яка відкрила свій перший проект в Україні. Відтепер всі кошти від традиційної для компанії McDonald’s акції з благодійними долоньками та іншими товарами будуть передаватися саме на облаштування сімейних просторів у лікарнях. 

Ще один позитивний формат допомоги - благодійні марафони і напівмарафони, які організовують щовесни та щоосені Run Ukraine. У благодійних змаганнях беруть участь 10 організацій, які вже третій рік поспіль збирають власні команди та залучають мільйони гривень для вирішення соціальних проблем країни. 

Часто для допомоги не потрібно виділяти додаткових коштів чи робити надзвичайних зусиль. Проект фонду "Таблеточки" та мережі АЗК ОККО "Різдвяна кава – твоя добра справа" дає можливість водіям допомогти підопічним фонду, просто придбавши вранці на заправці улюблений гарячий напій.

А ті мешканці столиці, що користуються послугами таксі, з 5 по 7 грудня можуть викликати благодійного водія сервісу Uklon, додавши у коментарі до свого замовлення хештег #наТаблеточки. Повну вартість замовлення (яку можна збільшити вручну) сервіс виклику авто передає на благодійність. 

Правило 4. Не давати грошей вуличним "волонтерам"

До благодійності потрібно ставитися, як до інвестиції: ретельно перевіряти дані про фонд, шукати додаткові підтвердження реальності потреби в інтернеті, спільних знайомих тощо. Жодна людина не віддасть своїх грошей на вулиці у відповідь на обіцянку добре заробити. Благодійність – це інвестиція у добробут суспільства, і вона повинна бути ще більш осмисленою. 

Жоден із відповідальних благодійних фондів не збирає коштів у вуличні скриньки. Щоб перевірити, перед вами шахрай чи волонтер перевіреного фонду, можна переглянути список організацій, що беруть участь у Національному рейтингу благодійників України.  

Правило 5. Допомагати через перевірених людей та організації

У кожному напрямку допомоги (будинки для людей похилого віку, сиротинці, воїни АТО, онкохворі діти, безпритульні собаки тощо) зазвичай є 3-4 найбільших організації, роботі яких можна довіряти. На сайтах таких організацій розміщено фінансові та фотозвіти, інформацію про команду та напрямки роботи організації, їх сторінки у соціальних мережах активно наповнюються новинами про підопічних та активності фонду.

Напередодні нового року кожна із таких організацій звертається до своїх благодійників із проханням про допомогу їх підопічним різними способами: підключивши регулярну пожертву, яка буде списуватися із рахунку благодійника раз на місяць весь 2017 рік, придбавши у подарунок рідним благодійні сувеніри, прибуток із продажу яких перераховується на благодійність, ставши волонтером у притулку для тварин або дитячій лікарні, здавши кров для тих, хто потребуватиме її у період новорічних свят. 

Адже маленької допомоги не буває. Вона або є, або її немає. Будь-яку соціальну проблему можна вирішити лише спільними зусиллями. І допомагати завжди легше разом.