Дорога п’яних не терпить. Чи врятують Франківщину пункти тверезості


За різними даними, на автошляхах України щорічно гине від трьох до чотирьох тисяч людей. Причина кожної п’ятої смерті – водій був нетверезим.

П’яних «шумахерів» не зупиняють ні штрафи в десятки тисяч гривень, ні совість, ні страх, пише Репортер.

У спирті крові небагато

Той, хто сідає п’яним за кермо, навряд задумується про наслідки. Відтак щодня з’являються новини про «нетверезі» аварії. Так, в Івано-Франківську досі обговорюють ДТП, яке трапилось наприкінці березня. Тоді 34-річна Тетяна Михайлова збила на Крихівецькій трьох людей, серед яких був і інспектор патрульної поліції. Алкоголю в крові жінки було 1,85 проміле при допустимих 0,2 – майже в 10 разів…

В середньому за місяць франківські патрульні затримують 100-120 п’яних водіїв. Навіть після збільшення штрафів люди дозволяють собі хильнути, після чого сідають за кермо. Так, з початку року патрульні вже передали до суду 468 адмінпротоколів за статтею 130 (керування транспортними засобами особами, які перебувають у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння). Водіям світить штраф від 10 200 до 40 800 гривень та позбавлення посвідчення на термін від року до десяти.

«З першого дня роботи пат­рульної поліції в місті кількість водіїв, яких ми затримуємо в стані алкогольного сп’яніння, стабільна, – каже начальник патрульної поліції Івано-Франківська Дмитро Міхалець. – Хоча в період посту п’яних таки поменшало. Я вважаю, що це особливість регіону».

Однак піст впливає далеко не на всіх. Так, у Страсний четвер, 13 квітня, патрульні затримали чотирьох п’яних водіїв. Один із них навіть скоїв ДТП та намагався втекти з місця аварії, але його наздогнали. Того ж дня копи натрапили на чоловіка, якого цьогоріч уже чотири рази (!) зупиняли нетверезого. Його навіть суд уже позбавив права керувати автівкою, і це людину не зупинило…

А на світанку наступного дня патрульні зупинили автомобіль Citroen Berlingo. За кермом була 18-річна франківчанка, а в її крові – 0,73 проміле алкоголю. Через деякий час патрульні знову побачили той самий автомобіль на вулицях міста. А за кермом вже була мама дівчини, також нетвереза, ще й намагалася втекти.

Мама з донькою поводились агресивно, кидалися на поліціантів. Відтак патрульні склали адмінпротоколи за статтею 173 кодексу про адмінправопорушення (дрібне хуліганство) та статтею 185 (злісна непокора). І на цьому історія не закінчилась, адже після цього дівчина звернулася до лікарні та заявила, що патрульні «нанес­ли їй тілесні ушкодження». Нині з цього всього триває перевірка.

«Тут важливо розуміти, якщо ми затримуємо водія напідпитку, то все одно не маємо права евакуювати його автомобіль, якщо він припаркується без порушення ПДР, – пояснює Дмитро Міхалець. – Адже часто водії зачиняють свої машини і кажуть, що доберуться додому на таксі, чи їх заберуть знайомі. Та щойно патрульні від’їжджають, вони повертаються до своїх автівок і знову сідають за кермо. Тому й трапляється, що одного водія ми можемо затримати двічі за ніч».

Однак на Великдень, в ніч з 16 на 17 квітня, в Івано-Франківську п’яні водії побили всі рекорди – 11 адмінпротоколів!

«Порішати» – як завагітніти

За словами Міхальця, нерідко водії намагаються обдурити алкотестер за допомогою народних методів.

«Люди вірять в різні дурниці, – каже головний франківський пат­рульний. – Вважають, якщо вони вип’ють олії, з’їдять тюбик зубної пасти чи пачку халви, то алкотестер нічого не покаже. Та насправді це не так. У водія може не бути запаху, але алкогольні випари все одно будуть».

Якщо ж шофер відмовився проходити освідчення на спиртне – це автоматично прирівнюється до стану алкогольного сп’яніння. В нього вилучають водійське посвідчення та виписують тимчасовий талон на період розгляду справи в суді. Ну а далі справа за Фемідою.

«В більшості випадків суд виносить позитивне рішення, позбавляє прав та зобов’язує сплатити штраф, – говорить Дмитро Міхалець. – Зрідка трапляється, що справу закривали. Також у нас є три випадки, коли суд передав порушників на поруки трудового колективу».

Та є водії, які вважають, що з копами можна домовитись.

«Минулого року дуже часто телефонували люди, які хотіли «порішати». Мовляв, мене тут твої зупинили, а я додому не доїхав 500 метрів – розповідає Міхалець. – І це не лише п’яні водії, дзвонять навіть по елементарній постанові за 250 гривень. Це дуже неприємно, бо ці люди сподіваються, що я буду дзвонити своїм підлег­лим і просити за них. Такого не буде. Завжди відповідаю, що я не прийшов в поліцію вирішувати чиїсь питання. Порушив – маєш відповідати».

Бувають і зовсім фантастичні історії. Наприклад, одна жінка спершу намагалася фліртувати з патрульними, потім вона їм погрожувала, та врешті-решт заявила, що вагітна від інспектора, який зупинив її автівку.

Допоможуть пункти тверезості?

Підняття штрафів не дасть жодного результату, поки водії відчувають свою безкарність і можуть уникнути відповідальності, вважають активісти кампанії «За безпечні дороги». Натомість вони пропонують створити так звані «пункти тверезості» та ввести кримінальну відповідальність за водіння напідпитку.

«Перш за все, має бути відчуття контролю, – говорить координатор кампанії «За безпечні дороги» Вік­тор Загреба. – У цивілізованому світі є практика випадкових зупинок. Це коли патрульні просто зупиняють машини і перевіряють водіїв на предмет вживання алкоголю. В нас же просто зупинити водія і запропонувати йому пройти тест на алкоголь не можна, бо причиною зупинки може бути лише порушення правил дорожнього руху».

Юридичною мовою це називається впровадження «Місць обов’язкової перевірки водіїв транспортних засобів на стан сп’яніння». Такі експрес-тести вже проводять у 23 країнах ЄС, в 15 з яких пункти перевірки тверезості регулюються на законодавчому рівні.

«Введення пунктів тверезості змушує водіїв звикнути до думки, що зупинити й перевірити можуть будь-кого, незалежно від того, порушив ти правила чи ні», – пояснює Загреба.

Крім того, за його словами, в Україні погано ведеться просвітницька діяльність щодо наслідків водіння в нетверезому стані

«В нас бракує адекватного інформування водіїв про ризики, які чекають на них після вживання алкоголю, – каже Віктор Загреба. – В Україні така просвітницька робота не ведеться, бракує якісної соціальної реклами, відеороликів. Хоча штрафи збільшили – пити ніхто не перестав. Думаю, пора робити щось розумніше, бо насправді ніхто не хоче померти за кермом».

***

У Великодній понеділок, 17 квітня, в селі Стопчатів, на межі Косівського та Коломийського районів, трапилася страшна аварія. 27-річний водій автомобіля «Renault Meganesceniс» на великій швидкості вискочив на зустрічну смугу та зіткнувся з маршрутним автобусом «Тюдів-Івано-Франківськ». Окрім водія, в легковику їхали ще п’ятеро пасажирів – усі молоді люди від 15 до 27 років.

Сила удару була настільки сильною, що шофер «Renault» і троє його пасажирів загинули одразу, ще двоє – в реанімації. Водія автобуса також госпіталізували. У нього відкритий перелом лівого стегна та перелом кістки тазу. Травмувались і п’ять пасажирів автобуса.

Судячи з відсутності гальмівного шляху, водій легковика або заснув, або був напідпитку. У поліції про це однозначно говорити не беруться, оскільки тривають експертизи.