Доступність в деталях: Як Івано-Франківськ дбає про комфорт містян


Яким ми уявляємо комфортне місто? Звісно, це затишні парки та сквери, сучасний транспорт, зручні тротуари, дороги, велодоріжки. Однак є моменти, через які відчути на собі переваги комфортного міста можуть не всі.

Слід зауважити, що близько 10% громадян України мають інвалідність, а відтак відчувають труднощі під час пересування містом. Разом з тим, 30% пішоходів є маломобільними, йдеться на сайті міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа.

Варто розуміти, що це не лише люди з інвалідністю, але й мами з візочками, люди похилого віку. Саме для них потрібно створити такі умови, аби вони на рівні з усіма відчували комфортність міста,

Відправною точкою активної реалізації програми доступності в Івано-Франківську стала акція «Чиновник у візку». Після неї міський голова Руслан Марцінків особисто ініціював збільшення фінансування програми до 1 млн. грн. в 2016 році.

«Про яке європейське місто могло йтись, коли у нас навіть в центрі не було елементарних пандусів. До акції я не усвідомлював рівень проблеми. Коли сів у візок, скажу чесно, пересуватись було важко. Часто доводилось просто вставати і везти його в руках. Але люди з інвалідністю так зробити не можуть! Варто розуміти, що наздогнати за кілька років те, до чого цивілізований світ йшов десятиліттями, – неможливо. Ми почали з найважливішого. Але головне – це змінити бачення, яким має бути місто комфортним для життя. Воно має бути комфортним для усіх!» – зауважив Руслан Марцінків.

Тоді департамент житлової, комунальної політики та благоустрою спільно з громадською організацією, яка захищає інтереси людей з обмеженими фізичними можливостями, розробив перелік об’єктів першої необхідності. Сюди увійшло 45 об’єктів інфраструктури, що розташовані переважно в середмісті або на шляху насиченого трафіку. Це стосувалось підняття або пониження тротуарів, пішохідних переходів, встановлення тактильної плитки тощо.

Замало було виправити проблеми, що існують. Важливо, що місто визначило для себе головний пріоритет: за замовчуванням враховувати потреби маломобільних груп під час проектування нових інфраструктурних об’єктів. Зараз годі знайти відремонтовану вулицю, дорогу чи двір, де забули про пониження чи інші деталі доступності.

У планах на 2018 рік – ще є низка об’єктів, де в комплексі прораховані усі заходи, які зроблять ці частини міста доступними.

В контексті програми доступності не можна не згадати про проект, який в Івано-Франківську реалізували у співпраці з ПРООН. Завдяки цьому на різних вулицях встановили понад 80 світлофорів зі звуковим сповіщенням.

Важко уявити комфортне місто без доступного транспорту. Тому під час оновлення рухомого складу роблять акцент саме на тролейбуси і автобуси, які пристосовані для людей з особливими потребами. Саме такими є 17 новозакуплених тролейбусів та 6 автобусів. Аналогічно доступними будуть 29 тролейбусів та 24 автобуси, на які місто чекає.

Цього року в Івано-Франківську (на вул. Грушевського) встановили першу модульну громадську вбиральню, яка крім усього пристосована для людей з особливими потребами.

Крім того, доступнішими стають і лікувальні заклади. Центральна міська клінічна лікарня підписала угоду про співпрацю з ПРООН у межах проекту «Сприяння інтеграційній політиці та послугам для людей з інвалідністю в Україні». Нещодавно проект лікарні став переможцем гранту і отримав 150 тис. грн. на реалізацію заходів доступності для маломобільних категорій населення. Вони передбачають запровадження універсального дизайну, настільки зручного, наскільки це можливо для людей з інвалідністю. А в поліклініці №5, що на Привокзальній, встановили ліфт для маломобільних груп.

Приємно, що громада й сама визначає актуальність питань доступності в місті. Одним з проектів-переможців цьогорічного «Бюджету участі» став інклюзивний майданчик, який облаштують на вул. Івасюка. Аналогічний має на меті встановити й міська рада в районі вул. Вовчинецької – Симоненка.

Крім того, важливою подією для міста стало створення додатку «Friendly IF». Його розробив франківець Ігор Романчук. За допомогою кольорових індикаторів позначено рівень доступності закладу чи споруди. Зелений – доступна, жовтий – є пандус, але незручний, червоний – неможливо потрапити у будівлю без допомоги.

Реагує місто й на звернення мешканців щодо облаштування пандусів у під’їздах. Так цього року встановили, приміром, на вул. Івасюка, 28, Молодіжна, 42, Кисілевської, 40а, Південний Бульвар, 36а, Симоненка, 5. Аби пандус з’явився і в вашому під’їзді, варто лишень звернутись до профільного департаменту чи Муніципальної інвестиційної управляючої компанії, і пандус облаштують коштом міського бюджету.