Довірлива франківчанка віддала "поліцейському" 50 тисяч гривень за звільнення сина


До 53-річної мешканки Івано-Франківська зателефонував невідомий чоловік і, представившись працівником поліції, повідомив, що її син вчинив злочин, а за «окрему плату» можна буде «залагодити справу».

Перелякана жінка почала розпитувати невідомця, але той сказав, що немає часу на розмову і якщо вона не передасть кошти, матиме серйозні проблеми. Лише після того, як потерпіла «з гарячу», необдумавши, передала гроші невідомому, який підійшов до її будинку, вона передзвонила синові. Зрозумівши що вони потрапили до рук шахраїв, передзвонили до поліції.

За цим фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Поліцейські вживають заходи, щоб встановити особи зловмисників. А уникнути цієї неприємної ситуації можна було б, якби потерпіла одразу зателефонував до сина та переконалась, що з ним усе гаразд, або у поліцію.

Поліція застерігає громадян: якщо вам телефонують невідомі й представляються працівниками правоохоронних органів, чи працівниками банків, потрібно:

- розпитати якомога більше інформації: в якому відділі поліції знаходиться родич, або якщо він потерпів у ДТП, в якій лікарні перебуває, ім’я правоохоронця, чи лікаря, повне ім’я нібито затриманого чи потерпілого;

- після завершення розмови одразу ж зателефонувати родичу, якому нібито потрібна допомога. У більшості випадків вони піднімають слухавку і розвіюють усі переживання; 

- якщо ж ви з різних причин не додзвонилися до рідних, одразу ж набирайте номер телефону «102».

Переконайтеся, чи дійсно родич знаходиться у поліції чи лікарні і обов’язково повідомте, що вас намагаються ошукати; - у жодному випадку не приймайте поспішних рішень.