Довірливий франківець віддав шахраям гроші за неіснуючий автомобіль


Минулої доби жителі краю через свою надмірну довіру віддали у руки шахраїв 27 000 гривень. Аби застерегти від громадян від подібних матеріальних втрат поліція наводить реальні приклади шахрайств.

В першому випадку жертвою шахраїв стала 72-річна пенсіонерка, жителька Бурштина. Зловмисники видурили в потерпілої 16 000 гривень. Так, 29 грудня близько 15.00 години невідома особа зателефонувала потерпілій на домашній телефон та представилась працівником поліції і повідомила, що її зять потрапив у поліцію за скоєння злочину, за що потрібно дати «викуп».

Після почутого жінка зібрала усі свої заощадження та передала кошти невідомому, котрий прийшов до будинку потерпілої. Як не прикро, але «свідомість» до ошуканих громадян повертається відразу після того, як вони передають невідомцям гроші, замість того аби звернутися у поліцію і з'ясувати правду.

Цього ж дня до поліції звернувся 34-річний франківчанин. Чоловіку на мобільний телефон надійшло СМС-повідомлення, що він виграв автомобіль. Аби його отримати необхідно на картковий рахунок перечислити 12 000 гривень.

Потерпілий, виконавши умови шахраїв, та, не отримавши обіцяного, зрозумів що його ошукали. Відомості про ці події внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за частиною 1 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство), яке карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Правоохоронці вкотре нагадують: аби кількість потерпілих не збільшувалася, застерігаємо не довіряти телефонним аферистам, які, зловживаючи всіма правилами людської моралі, злочинним шляхом збагачуються на довірі та необачності потерпілих. Сектор комунікації Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області