Довірливий прикарпатець віддав шахраям понад 16 тисяч гривень за "виграний" автомобіль


Черговими жертвами шахраїв стали двоє франківчан. Зловмисники, за схемою «телефонний дзвінок від нібито працівника банку» і «ви стали щасливим власником новенького авто» видурили в потерпілих 28 000 гривень.

До правоохоронців звернувся 31-річний місцевий мешканець та розповів, що напередодні до нього на мобільний телефон надійшло sms-повідомлення із текстом: "В компанії "Київ Ліга" проводився конкурс і ви виграли автомобіль "Форд Мондео".

Потерпілий, повіривши інформації, передзвонив на вказаний номер. Невідомий представився працівником цієї кампанії та підтвердив виграш автомобіля. Проте аби автівку доставити до місця проживання «щасливчика» той вказав, що потрібно внести передоплату за транспортування.

Чоловік так зрадів «виграшу», що не перевіривши інформацію, декількома платежами через термінал переслав на вказаний рахунок 16500 гривень. Після цього контакти з «працівником автокампанії» обірвалися.

З подібною заявою до поліції звернувся 46-річний ошуканий прикарпатець. Невідомий, представившись працівником банку, сказав чоловікові, що його банківську картку заблоковано, а для її розблокування, впевнено висловив вимогу назвати останні 8 цифр картки. Чоловік беззастережно виконав умови, а пізніше виявив, що з його рахунку пропало 11 500 гривень.

Потерпілі, зрозумівши, що їх обдурили, звернулись із заявами до поліції. За цими фактами розпочаті кримінальні провадження за ч. 1 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Поліція звертається до громадян бути свідомими того, що подібного роду інформації розсилають, чи у телефонному режимі повідомляють виключно шахраї. Тож, аби попередити такого роду злочини, правоохоронці постійно повідомляють про факти шахрайств, щоб на їх прикладах навчити та попередити громадян не повідомляти банківські дані, щоб не втратити свої заощадження. Сектор комунікації Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області