Другий в світі: В Івано-Франківську буде міні-музей імені Коновальця


Вже скоро в Івано-Франківську з'явиться кімната-музей, присвячена провіднику ОУН, полковнику Армії УНР Євгену Коновальцю.

Про це у розмові з кореспонденткою Бліц-Інфо розповів Ярослав Коретчук, ініціатор створення кімнати-музею, історик, директор Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби ім. Степана Бандери.

"Ідея облаштувати кімнату-музей імені Євгена Коновальця обгорювалась вже близько двох років. Втім, не було підходящого приміщення, яке б перебувало у комунальній власності. Але нещодавно мав розмову з міським головою Івано-Франківська Русланом Марцінкивим. Він повідомив, що є приміщення близько 40 кв.м за адресою Коновальця, 126. Цей будиночок перебуває на балансі КП "МІУК", тож там можна зробити музей після капітального ремонту. Міський голова пообіцяв, що вже незабаром проведуть всі необхідні роботи. Тож якщо він дотримається слова, то з'явиться другий в світі музей Коновальця", - каже Коретчук.

За словами історика, загалом вже зібрано понад сотню експонатів, які так чи інакше торкаються постаті провідника ОУН. Зокрема, благодійник Микола Сулятицький напередодні через інтернет-аукціон придбав чотири марки підпільної пошти із зображенням Коновальця та вже передав для майбутнього міні-музею.

Це була ціла серія марок на українську тематику, що випускала діаспора у різних куточках світу. 

"Близько двох років тому частину експонатів виставили у Центрі патріотичного виховання. Але там бракує місця та й Центру зайняте приміщення потрібно для нормальної роботи, бо це зал для конференцій. Тож весь цей час шукали інше місце. Хотіли неподалік пам'ятника, але нічого підходящого не було. Відтак, знайшли трохи далі, на Коновальця, 126. Тепер чекаємо, аби місто зробило ремонт, бо там раніше була електрощитова, тож роботи дуже багато. Вважаю, що відкриття музею-кімнати Євгена Коновальця буде значним кроком у збережені пам'яті про видатну постать. Слід наголосити, що це буде другий музей Коновальця в світі", - підкреслює Ярослав Коретчук.