Дуб Петлюри у Маріямполі більше не охороняється законом


Івано-Франківська обласна рада підтримала рішення про скасування статусу об'єкта природного заповідного фонду. Мова йде про 600-річний дуб Симона Петлюри, який росте у селі Маріямпіль Галицького району.

Як пояснив начальник управління екології Андрій Пліхтяк, що з проханням зняти охоронний статус  звернулась громада, депутати та сільський голова Маріямпільської сільради.

"Дерево перебуває в дуже поганому стані, стовбур прогнилий і стягнутий ланцюгами. Зважаючи на теперішній незадовільний та аварійний стан дуба, він створює загрозу життю та здоров’ю людей, а також може пошкодити майно. Ми намагалися його врятувати з 2017 року, зацементували дупло та стягнули ланцюгами стовбур. Але це не допомогло. Тому, враховуючи науково-дослідний висновок, пропонуємо облраді скасувати охоронний статус», - звернувся Пліхтяк.

Відтак, депутати після обговорення, прийняли рішення скасувати статус заповідного об'єкта і тепер його можуть зрізати. 

Нагадаємо, дубу Симона Петлюри понад 600 років. Обхват дерева 6,24 м. Висота 25 м. За легендою під ним в 1920 році відпочивав Симон Петлюра. У дереві є велике дупло. Росте воно в дендропарку села Маріямпіль. Біля дуба є огорожа і інформаційний знак.

20 січня 2012 року депутати Івано-Франківської обласної ради ухвалили рішення про надання «Дубу Симона Петлюри» статусу заповідного об'єкта та включили його до складу природно-заповідного фонду області. На початку року дерево хотіли реанімувати, втім не вдалося.

Читайте також: Свята липа і дуб Симона Петлюри: Де шукати найстаріші дерева Прикарпаття

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!