Думки франківських програмістів стосовно заборони російських інтернет-ресурсів


Пройдешні тижні стали певним випробуванням для користувачів таких інтернет-ресурсів, як: «Вконтакті», «Однокласники», «Яндекс» та «Mail.ru». Оскільки 17 травня набув чинності Указ Президента, яким вводиться в дію рішення Ради національної безпеки й оборони України про застосування економічних та інших санкцій

У новому списку санкцій опинилися 1228 фізичних і 468 юридичних осіб. Цього року Україна вперше ввела санкції щодо російських компаній інтернет- і медіагалузі. Також обмежувальні заходи застосовано до низки російських ЗМІ: медіахолдинг «РБК», «Звезда», «Москва Медиа», «Россия сегодня» (РИА «Новости»), «Наше радио», «НТВ-Плюс», НТВ, «Первый канал», «Россия 24», «РТР-Планета», а також до виробників антивірусного програмного забезпечення, пише ТРК Вежа.
 
«Рішення керівництва України заблокувати на території держави деякі російські онлайн-сервіси та соціальні мережі є питанням безпеки, а не свободи слова», – так висловився генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час прес-конференції напередодні проведення в Брюсселі саміту Альянсу.

В СБУ пояснюють, що «ВКонтакті» та «Однокласники» Україна закриває через інформаційну атаку та кібернебезпеку з боку Росії.
 
Провайдери та мобільні оператори масово блокують заборонені сайти, а жителі України поступово переходять на VPN-з’єднання та просять розблокувати ВК. Обійти заборону можна декількома шляхами: через VPN, доступ через проксі-сервер, у налаштуваннях браузерів.
 
Чию правду приймаєте Ви та який бік обираєте? Франківці також розділилися в думках, коментарі у соціальних мережах на цю тему ширились у стрічці новин від першого оголошення про рішення. Ми вирішили поцікавитися думкою місцевих програмістів, котрі б висловили свою думку стосовно заборони російських сайтів на території України. Отож, давайте аналізувати.

Першим до слова запрошений Юрій Яновський – android-програміст, викладач курсів програмування. Юрію 21, він працює в одній з успішних IT-компаній та викладає програмування учням.

IMG_6163
 
– Як відомо, вже є багато варіантів, як обійти систему блокування. Навіть адміністрація соціальної мережі «ВКонтакті» надсилала користувачам листи про те, як це зробити. Програмісти та люди, котрі вміють користуватися комп’ютером, зможуть обійти заборону без проблем, якщо для них це потрібно. Інше питання: добре це чи погано? В загальному – так, добре. Чому? Якщо подивитися на середній вік користувачів  «ВК» – це здебільшого діти (14 і вище), це категорія, яка звикла покладатися на інших у вирішенні проблем. Відповідно соціальна мережа може подавати будь-яку інформацію і орієнтуватися на те, що у такий спосіб вплине на мислення користувачів. Це ті ж групи, листи, дописи, тощо, – все це може впливати. Хоча і Україна слідкує за контентом в соцмережах, але зрозуміло, що проконтролювати все неможливо. Тому, вважаю, що для дітей, які ще формуються – це добре. З іншого боку, для людей, котрі працювали чи працюють через уже заблоковані ресурси, – для них це погано. Саме тому, я вважаю, що соціальну мережу потрібно було закривати для певної вікової категорії, створити обмеження. Якщо людина свідома у своєму виборі, розуміє де погане, а де добре – тоді можна допускати до соціальних мереж. Я чудово розумію, де мене обманюють, а де говорять правду, як і будь-яка доросла людина.
 
Друге, чому це добре: справа у тому, що через «ВК» інші ресурси зберігають про нас інформацію. Якщо ви помічали, коли ви заходите у «Фейсбук» чи «ВК» у стрічці з’являється той контент, яким ви цікавились через пошукові системи. Справа у тому, що мережа слідкує за вашими діями. Ті, хто володіє цими даними, може впливати на людей. Це масовий контроль людей. Що якраз і відбувається.

«Соціальні мережі – масовий контроль людей»

Все ж таки, добре, що їх закрили. Україні це потрібно витримати, оскільки уже є багато протестантів, котрі не погоджуються з цим рішенням. Оскільки, люди працюють через соціальну мережу і поштові скриньки, спілкуються з друзями. Через це люди не можуть піти із соціальної мережі, де у них «все». Що не кажи, але це маленька частинка їхнього життя.
 
Єдине, чому мені не до вподоби закриття «Вконтакті» – це те, що Інтернет має бути загальнодоступним. Україна займає 38 балів зі 100 можливих у рейтингу доступності Інтернету у світі. Чим нижчий цей показник, тим краще. Тобто, 0 балів – це повністю доступний Інтернет. Наш рівень дорівнює рівню Росії, а у Європі показники сягають 2-8 балів. Блокуючи сайти, ми опускаємося до російського рівня. Якщо ми йдемо в Європу, тоді для чого нам опускатися до Росії і зменшувати Інтернет? Гадаю, краще зробити як в Америці, де все строго: якщо раптом ти використовуєш неліцензійний софт, або потрапив на сайт не по віковій категорії – тобою займається спеціалізована поліція. Люди намагаються патріотично ставитися до своє країни. Якщо ти робиш щось безкоштовно чи порушуєш закон, – маєш це відшкодувати. Закрадається думка, що Україна зробила це в поспіху та не розбираючись.

 

 

IMG_6149

 
– Чи загартували людей до закриття цих мереж до прийняття закону, на вашу думку?
 
– Я завжди слідкую за новинами IT, але про блокування дізнався за день до підписання указу. Перше враження – я не повірив, що таке можуть зробити.
 
– Це провокувало спеціалістів відповідної галузі до створення нових соцмереж, скриньок?

 
– У час Майдану відбувся бум соціальних мереж, саме в цей час активно почали активно створювати українські соціальні мережі. Їх було створено вдосталь, проте більшість згодом «вмерло». Людям важко переходи з мережі в мережу, де знову потрібно шукати френдів. Думаю, зараз знову відбудеться бум соціальних мереж України. Для програмістів зараз буде багато заяв, вакансій на створення сайтів.
 
IMG_6145
 
– Чи може «вималюватися» одна альтернативна зручна соціальна мережа для українців?
 

– Тільки інновації. Якщо придумають дещо, чого не було в соціальних мережах досі – тоді так. Якщо такої альтернативи не з’явиться, – всі підуть у «Фейсбук». Було б добре, якби «ВК» створив для користувачів таку функцію, як імпорт друзів. Але це зайвий час, зайва робота, тому таким ніхто займатись не буде. Це може зробити Фейсбук оскільки йому це вигідно. Зараз країна залишилась без соціальної мережі, якою користувалося більшість українців. Саме тому імпорт контактів був би доцільним. Якщо якась соціальна мережа так зробить, вона виграє.
 
– Яке ваше ставлення до обходу заборони?
 
– Звісно можна спробувати користуватись VPN-з’єднання, в цьому немає нічого протизаконного. Я просто переходжу на інший ресурс і працюю. Це режим конфіденційності, я захищаю свої права.

Як про блокування російських сайтів думає президент компанії «[bvblogic]», Віталій Родимюк? Читайте далі.  
 
18789888_1268107793284433_78980892_o
 
– В цілому, цензура в Інтернеті це не добре, але ми повинні розуміти, що разом з обмеження доступів, наприклад, до соцмереж обмежився і доступ до пропаганди, яка ведеться в бік України та того потоку інформації, що засмічує свідомість громадян.
 
– Які вбачаєте плюси та мінуси у таких змінах?
 
– Мабуть, що в Інтернеті можна знайти величезну кількість «за» і «проти», і завжди будуть аргументи. Відповідаючи на подібні питання – це вплутуватись в дискусії, де навряд чи можна бути до кінця правим. Ця заборона нічого не означає для тих людей, що вміють добре критично мислити і багато що означає для тих, хто цього не вміє.

«Ця заборона нічого не означає для тих людей, що вміють добре критично мислити і багато що означає для тих, хто цього не вміє»

 
– Які наслідки можуть настати при таких змінах?

– Все як завжди – життя покаже. Але свої особисті аккаунти в російських соцмережах я видалив декілька років тому і якогось дискомфорту, чи потреби в цьому не відчуваю

18789695_1268107813284431_1665223392_o
 
– Як щодо альтернатив?
 
– Думаю, що проблем з пошуком альтернатив соцмережам немає абсолютно. Більше цікаво, як буде розвиватись ситуація зі, скажемо, бухгалтерськими програмами – замінити які в даний момент швидко не вийде, і власне немає на що замінювати. Справа у тому, що розробка подібних програмних продуктів – це довгий і дорогий процес, не говорячи вже про їхню інтеграцію в процеси компаній.
 
– Це чудовий час для програмістів? Чи відбудеться бум створення нових ресурсів для користувачів Інтернету?
 
– Для програмістів час чудовий завжди! Тому що, незважаючи на існування популярних і глобальних ресурсів завжди можна запропонувати шось нове і по-іншому, цим самим завоювати увагу мільйонів. Звичайно, що ці події «підігріли» ситуацію до появи повідомлень про появу локальних українських проектів – альтернатив. Таке вже було у 2014-2015 роках, але як показує практика, таке не «вистрілює». Ті, хто хотіли позбутись російських ресурсів, не перейшли на українські, а почали користуватись глобальними. Хоча, ми відчули значний приплив користувачів до нашого навігатора «Navizor», який крім того, що є чисто українським проектом, щей допомагає економити пальне водіям.

«Ті, хто хотіли позбутись російських ресурсів, не перейшли на українські, а почали користуватись глобальними»

– Аналізуючи реакції громадян на ці зміни, можна сказати, що відбувся розподіл на табори: «за» і «проти». До якого відносите себе, та як розумієте логіку іншого боку?
 
– Відношу себе до тих, хто цим не переймається, бо глобально це ніяк не зачіпає ні інтереси нашої компанії, ні мої особисті