Два храми Прикарпаття потрапили в перелік найкращих та найстаріших в Україні


Сакральна архітектура – невичерпне джерело натхнення для художників, письменників, митців… Тим більше що в Україні сфера сакрум представлена надзвичайно широко.

Православні та католицькі храми, синагоги і мечеті, караїмські кенаси й лютеранські кірхи створюють тут барвисту різноманітність. Вона захоплює кожного мандрівника, який вирішує сам торкнутися незбагненної краси й величі, котрі годі передати навіть найбільш вдало дібраними словами. Ба більше, через храми часто проглядають життєписи цілих регіонів, складені з доль їхніх мешканців.

Адже історія свідчить, що на землях сучасної України століттями вчилися жити поруч у мирі й злагоді не лише православні, але й греко- та римо-католики, іудеї та мусульмани, меноніти і лютерани, караїми… І багато з них залишили по собі унікальні архітектурні витвори, що дотепер прикрашають вулиці українських міст, містечок і сіл, пише IGotoWorld.com.

Варто зауважити, що до переліку 37 найцікавіших храмі України потрапили і дві прикарпатські церкви.

Зокрема в категорію найкращі дерев’яні храми потрапила Церква Святого Духа в Рогатині.

Святодухівська святиня Рогатина (Івано-Франківська область) сьогодні є музеєм-пам’яткою дерев’яної архітектури і живопису 16–19 століть. Це філія Івано-Франківського обласного художнього музею. Хоча науковці вважають найбільш імовірним роком будівництва церкви 1598-й, однак у деяких історичних пам’ятках згадки про святиню з такою назвою датуються ще 12 століттям!

Автор фото: Юрій Крилівець.

Про те, що церква Святого Духа була збудована раніше, може свідчити і факт наявності більш давніх ікон. Зокрема ікони «Іоанн Хреститель з житієм», написаної 1520 року. 

До найстаріших церков України віднесли Церкву Різдва Христового в Галичі. 

Храм Різдва Христового належить до Національного заповідника «Давній Галич», що на Івано-Франківщині. Датується святиня 13–15 століттями.

Джерело фото: blog.karpaty.rocks. 

Зараз це діючий греко-католицький храм, у якому поєдналося декілька архітектурних стилів, хоча домінує тут класицизм. Водночас можна зауважити, що західний фронтон святині виконаний у бароковому стилі.