Два прикарпатські озера потрапили до десятки найкращих для літніх подорожей


Літній відпочинок – це не тільки поїздка на море. Прекрасно провести відпустку або вихідні можна на березі озера. У багатьох випадках це набагато ближче і доступніше. Тим більше, що озер в Україні дуже багато і кожне з них по-своєму дивовижне.

Ми розповімо про найкрасивіші і незвичайні озера України, для літніх мандрівок, пише ВСВІТІ.

Синевир (Міжгірський р-н, Закарпатська обл.)

Синевир з висоти пташиного польоту
Синевир з висоти пташиного польоту
Синевир
Синевир
фото: Artur Kozlov
фото: Artur Kozlov
фото: Наталья Вишневецкая
фото: Наталья Вишневецкая
фото: Олександр Науменко
фото: Олександр Науменко

Найбільше озеро Українських Карпат, розташоване на висоті 989 м над рівнем моря. Знаходиться на території Національного парку Синевир. Його площа становить близько 4-5 га, глибина від 11 до 22 м, а вода настільки чиста, що навіть на великій глибині з берега можна розгледіти косяки плаваючою форелі. Хоча вилов її заборонено. На березі встановлені ​​дерев’яні скульптури Сині і Вира – закоханих, в чию честь, згідно з легендою, і було названо озеро. Купатися в Синевирі теж не можна. Втім, вода в ньому досить холодна. Тому можна відплисти на плоту до середини, перекусити в невеликому ресторані на березі, відвідати, розташований недалеко Музей лісу і сплаву, погуляти по лісах, подихати незвичайним гірським повітрям або доїхати до водоспаду Шипіт.

Як доїхати: до Межигір’я або Воловця. А далі на маршрутці або таксі.

Світязь (Шацький р-н, Волинська обл.)

Магічний ранок на озері Світязь фото: Kateryna Synelnyk

Магічний ранок на озері Світязь
фото: Kateryna SynelnykОзеро Світязь Шацьк Волинь. фото: yavova.org.ua

Озеро Світязь Шацьк Волинь. фото: yavova.org.ua

Одне з Семи чудес України . Найбільше і найглибше озеро, яке входить до складу Шацького природного національного парку, в народі іменується Шацькі озера, яких, до слова, налічується близько 30-ти. Його площа становить 26 кв. км, довжина понад дев’ять, а максимальна глибина близько 60 м. Це дуже популярне туристичне місце, вода в ньому насичена всілякими мікроелементами і вважається лікувальною. Тому навколо розташовано безліч котеджів і пансіонатів, а чисті піщані пляжі максимально обладнані для відпочинку. Вчені побоюються, що через роботу Хотиславського крейдяного кар’єру озеро може обміліти. Тому варто поквапитися його побачити.

Як доїхати: до Ковеля, а далі на маршрутці від Ковельського центрального автовокзалу.

Ялпуг (м Болград, Одеська обл.)

Ялпуг

Ялпуг

Друге за величиною озеро Європи завдовжки близько 40 км і площею 150 кв. км. Його глибина досить невелика – до 6 м, завдяки чому вода добре прогрівається і місце уподобано рибалками. Тим більше, що в його водах водиться понад 40 видів риб і раків. Крім цього озеро славиться своєю флорою і фауною. Його берега поросли очеретом і осокою, в густих заростях яких водиться безліч водоболотних птахів, накшталт, чапель і пеліканів. Наймальовничіша, майже скеляста, ділянка берега знаходиться у с. Нова Некрасівка. Правда, є один нюанс: у зв’язку з тим, що озеро бере свій початок в Молдові, а за очищенням стічних вод там не дуже ретельно стежать, озеру періодично дістається в екологічному плані.

Як доїхати: до Ізмаїла, а від нього на маршрутці до м Болград.

Бребенескул (Рахівський р-н, Закарпатська обл.)

Бребенескул

Бребенескул

Бребенескул

Найвисокогірніше озеро України, розташоване на висоті 1801 м над рівнем моря на території Чорногірського заповідного масиву. Місце дуже популярне серед туристів. Однак варто звернути увагу на те, що його береги навіть в травні часто ще покриті снігом. А влітку сонце світить тут лише в першій половині дня і вода не прогрівається більше, ніж на 15 градусів. Тому купуватися в озері, швидше за все, не вийде. Риби в ньому немає, зустрічаються лише рідкі ракоподібні. І пити воду теж не варто. Тим більше, що поруч є справжнє підземне джерело. Зате тут можна розбити намет і переночувати на мальовничому схилі. Тільки теплого одягу з собою потрібно брати багато.

Як доїхати: до Ворохти, а звідти до найближчого селища (Лазещина, Богдан, Ясина, Квася, Луги), від яких йдуть маршрути в гору.

Шелехівське озеро (с. Межиріч, Сумська обл.)

Шелехівське озеро

Шелехівське озеро

У цього озера незвичайна історія. На думку вчених, воно існує ще з часів льодовикового періоду. Воно таке ж давнє як всесвітньо відомі Байкал, Ладозьке (Росія) і Вікторія (Африка). Його площа становить 7 га, воно оточене природним листяним лісом з вербами, березами, кленами і столітніми дубами. В околицях часто-густо можна зустріти диких кабанів, бобрів та інших звірів. А в воді, яка досить холодна для купання, не дивлячись на всю свою прозорість, повно раків і риби. У озера є один недолік – до нього складно дістатися. Тому варто взяти з собою рюкзак з їжею або навіть намет і провести на його березі кілька незабутніх днів.

Як доїхати: до с. Межиріч. А там домовитися з місцевими, щоб підкинули на якомусь УАЗику або тракторі.

Біле озеро (с. Рудка, Рівненська обл.)

Біле озеро

Біле озеро

Біле озеро

Озеро досить невелике – всього лише три на три км. Завдяки своїй прозорості вода дозволяє бачити все, що відбувається на глибині двох метрів. Максимальна ж глибина озера сягає 26 м. Озеро розташоване недалеко від Рівненської АЕС та своєю назвою, якщо вірити розповідям місцевих жителів, зобов’язане частим туманам, якими зазвичай багаті околиці атомних станцій. Місце добре підійде як для сімейного відпочинку, так і для туристів. Тут є база з будиночками і безліч дерев’яних помостів, з яких можна пірнати. До слова, тутешня вода славиться своїми пом’якшуючими властивостями за рахунок великого вмісту гліцерину. У ній водиться багато риби, а на березі можна зустріти цілі колонії бобрів і диких водоплавних птахів.

Як доїхати: з Рівного або Луцька на маршрутці до міста Кузнецовська. А далі на місцевому транспорті безпосередньо до озера.

Озеро в Буковелі (Івано-Франківська обл.)

Озеро в Буковелі

Озеро в Буковелі

Озеро в Буковелі

Озеро в Буковелі

Найкомфортніше і облаштоване зі списку. Воно штучне, розміром 750 на 140 м, а глибина досягає 8 м. На його створення було витрачено близько 150 млн грн. Тут є відмінно обладнаний пляж завдовжки більше 2 км з шезлонгами і парасольками. Напрокат можна взяти катамарани, водні лижі, гідроцикли і Вейк. А також зануритися з аквалангом. Окремо є зона з атракціонами для дітей і великими гірками для дорослих. Сам курорт Буковель розташований в оточенні хвойних лісів і гір, тому там знайдеться заняття абсолютно для всіх. Можна ходити на екскурсії, збирати ягоди і гриби, кататися на роверах і конях і так далі.

Як доїхати: до Івано-Франківська, а там на маршрутках чи таксі.

Термальні води Косино (Берегівський р-н, Закарпатська обл.)

Термальні води Косино

Термальні води Косино

Термальні води Косино

Тут немає озер, лише басейни, наповнені термальною водою, що б’є з підземних джерел. Що, власне, і дає привід про них розповісти. Ці води за своїм складом є унікальними не тільки в Україні, а й у всій Європі. Вони мають жовто-коричневий колір, а на виході зі свердловини температура становить близько 40 градусів. І це вже результат охолодження, тому як фактична температура – градусів 60-80. Холодні басейни теж є. Цією водою можна лікувати все: від шкіри до внутрішніх органів. В районі дуже розвинена інфраструктура, є безліч санаторіїв і місць, де можна зупинитися. У Закарпатті ще крім Косино є термальні джерела в с. Велятино, що в Хустському р-ні і в Берегово.

Як доїхати: з Ужгорода на електричці до ст. Косонь або з Берегово на маршрутці.

Озеро Сиваш (с. Григоріївка, Херсонська обл.)

Озеро Сиваш

Озеро Сиваш

Озеро Сиваш

Озеро Сиваш

Сиваш або Гниле море – це затока Азовського моря, в який вода надходить лише через одну вузьку протоку, часто пересихає влітку. Його площа становить близько 2500 кв. км. Озеро мілководне з великим вмістом солей, через які вода в ньому має рожевий колір. Кажуть, що лікувальними властивостями води та грязі Сиваш не поступається своїм родичам з Мертвого моря. Однак у нас їх потенціал реалізований в кращому випадку на 10%. Інфраструктури майже немає. Санаторіїв або якихось оздоровниць теж. Якщо захочете залишитися на кілька днів, шукати житло доведеться в довколишніх селах. Але всі ці обставини жодним чином не повинні перешкодити відправитися туди хоча б на один день. Тому як рожеві заходи на берегах з солі не зрівняються ні з чим. До слова, протилежний берег озера – це вже Крим.

Як доїхати: найкраще на автомобілі. Інакше доведеться добиратися і поїздом, і автобусом, які вічно ламаються, і навіть місцями йти пішки.

Озеро Росохан (Рожнятівський р-н, Івано-Франківська обл.)

Озеро Росохан

Озеро Росохан

Озеро Росохан

Озеро Росохан

Саме дике і маловідоме широкому загалу озеро є гідрологічною пам’яткою природи і знаходиться високо-високо в горах. Подейкують, що воно виникло в результаті падіння метеорита. Його площа 500 кв. м, глибина близько 5 м. Причому вода настільки чиста, що видно кожен камінчик. Правда, вона ще й досить холодна, вище 15 градусів температура не піднімається. Але це легко пояснюється розташуванням на висоті 1120 м над рівнем моря. Тут незвичайні ліси, найчистіше повітря і майже ніколи немає туристів. Тому їжу потрібно брати з собою. І куртку про всяк випадок теж.

Як доїхати: також краще на машині. Якщо немає, то з Києва або Львова до Долини чи Хуста, потім зробити пересадку на маршрутку до Мислівка. А там запитати у місцевих.