Дві дружини ресторатора у старому Станиславові


У старому Станиславові був дуже популярним ресторан Яна Кьоніґсфельда, який знаходився на початку вул. Сапєжинської (нині вул. Незалежності).

Цей заклад пропонував хорошу кухню, свіже пиво, вишукані вина. Клієнтів приваблювали також помірні ціни, дбайливе обслуговування і музичні номери жіночої капели, пише ЗК

Особливо людно було в ресторані літньої пори, адже при ньому був невеликий, але дуже затишний садок. У 1906 р. Кьоніґсфельд залишив ресторанний бізнес і був призначений директором товариства «Взаємна поміч», яке займалося видачею кредитів дрібним підприємцям. Одним словом, він був людиною успішною, заможною і дуже відомою в місті. А от в особистому житті пану Кьоніґсфельду довелось пережити справжню трагедію. У 1905 р. померла його дружина Юзефа, яка залишила йому єдину доньку. Мабуть, ресторатор дуже сумував з приводу її смерті, адже мешканці міста щиро йому співчували. Згодом Кьоніґсфельд одружився вдруге, але йому знову судилося стати вдівцем. Його друга дружина Пауліна в серпні 1913 р. вчинила самогубство – випила розчин карболової кислоти й померла у важких муках. Жодної записки вона не залишила, тож причини її відчайдушного кроку невідомі. На жаль, так нерідко буває в житті, що доля щедро обдаровує людину в якійсь одній сфері, але жорстоко випробовує в іншій.