Дві третини експорту з Прикарпаття — в країни ЄС


Від початку 2015-го на Івано-Франківській митниці акредитували ще 63 суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності, і на сьогодні тут перебуває їх на обліку 1 739. із цієї кількості експортно-імпортні операції в першому кварталі здійснювали 602 підприємства (торік — 524). Серед них і 69 (торік — 54) суб’єктів господарювання з інших областей, які належать до зони діяльності митниці.

Розповідаючи журналістам на прес-конференції про підсумки роботи за перший квартал нинішнього року, в. о. начальника Івано-Франківської митниці ДФС Василь Шайда зазначив, що внаслідок складної економічної ситуації в Україні зовнішньоторговельний обіг зменшився на 36% порівняно з таким же періодом торік. Одначе є в цій ситуації і позитив — прикарпатські підприємства переорієнтувались на ринки країн Євросоюзу. Експорт продукції до них зріс і становив понад 62 млн. американських доларів (66% загальної вартості експорту). Протилежна тенденція простежується у торговельних відносинах із країнами СНД, обсяг експорту до яких знизився майже вдвоє порівняно з аналогічним періодом минулого року — до 17,4 млн. грн. (це втроє менше, ніж до країн ЄС). Водночас із країн ЄС імпортовано товарів на 49,3 млн. дол. — у 6,4 раза більше за обсяг імпорту з країн СНД.


В. Шайда особливо наголосив на тому, що всі 11,6 тис. митних декларацій у першому кварталі року працівники митниці оформили в електронному вигляді через засоби інтернет-зв’язку, прямо зі своїх підприємств, а не на паперових носіях інформації, які раніше привозили на митницю. Це доказ того, що для бізнесу дуже зручне електронне декларування, завдяки якому значно пришвидшилась процедура оформлення вантажів, зменшується корупційна складова, адже тепер митне оформлення здійснюється без контакту митника і того, хто пред’являє товар.


Від початку року Івано-Франківська митниця оформила на експорт вантажів загальною вартістю понад 92,8 млн. дол. імпортери ввезли товарів на 65,8 млн. дол. Позитивне зовнішньоторгівельне сальдо в 27 млн. дол. свідчить, що область розвивається, що підприємства працюють, шукають ринки для збуту своєї продукції, і ці ринки вже на дві третини — європейські.


Водночас це сприяло тому, що в першому кварталі року митниця забезпечила надходження до Держбюджету 300,8 млн. грн. податків і зборів — на 34% більше, ніж за аналогічний період торік. Причому майже половина цієї суми — 146,1 млн. грн. — надійшла в березні. Зокрема, завдяки вжитим працівниками митниці заходам щодо контролю достовірності декларування та повноти бази оподаткування до бюджету додатково надійшло 10,7 млн. грн. Також суб’єкти ЗЕД за три місяці року сплатили 23,3 млн. грн. додаткового імпортного збору, який став ще одним джерелом наповнення державної скарбниці. Запровадили його як тимчасовий вимушений захід для стабілізації платіжного балансу держави відповідно до Закону України, прийнятого Верховною Радою 28 грудня 2014 р.  
Звичайно, журналістів цікавили й відносини між митницею і тими волонтерськими організаціями, які нарікають, що, мовляв, через надмірну прискіпливість її інспекторів затримується доставка бійцям АТО необхідного спорядження з-за кордону. Щодо таких волонтерів В. Шайда зауважив: «Вони, поставивши митників перед фактом і натворивши передумов протизаконної діяльності, здіймають галас в інтернеті, у ЗМІ, що, мовляв, митниця гальмує їхні благодійні проекти. Чинять так замість того, щоб завчасно порадитися з нами (як це практикують серйозні волонтерські організації) перед здійсненням конкретних планів доставки гуманітарної допомоги з інших країн. Що ще гірше — дехто на благородній справі надання такої допомоги українським військовикам хотів би робити власну комерцію». Скажімо, одна з фірм зверталася аж у структури ОБСЄ, щоби під егідою цієї поважної міжнародної організації, а отже, і без сплати мита, завозити в Україну для бійців спальні мішки натовського стандарту. Однак їх фактично не відправляли в зону АТО, а мішки «осідали» в івано-Франківську, де ця фірма має магазини туристичних товарів. «Лафа» для неї (тобто безмитне перевезення товарів через кордон) закінчилася, коли, за словами В. Шайди, вони викрили цю оборудку.

газета Галичина