Двоє причетних до стрілянини у "Pasage Gartenberg" отримали умовні терміни


Івано-Франківський міський суд виніс вироки Анатолію Гаврилюку та Тарасу Ткачуку, які причетні до стрілянини у "Pasage Gartenberg" 26 серпня минулого року.

Нагадаємо, 26 серпня 2017 року, конфлікт між відвідувачами "Pasage Gartenberg" переріс у стрілянину., пише Курс

Тоді очевидці на літній терасі "Pasage Gartenberg" впізнали власника центрального продуктового ринку Ігоря Халаменду та Анатолія Француза – сина колишнього начальника прикарпатської міліції. Правоохоронці встановили всіх осіб, причетних до стрілянини у "Pasage Gartenberg" 26 серпня минулого року. Втім, про підозру повідомили лише двом з них – Анаталію Гаврилюку і Тарасу Ткачуку.

У суді обвинувачені визнали свою вину. 

У суді Анатолій Гаврилюк розповів, що 26 серпня 2017 року зустрівся із Тарасом Ткачуком біля "Pasage Gartenberg". Біля пункту обміну валют Ткачук дав Гаврилюку "потримати чохол". Відтак вони зайшли на літню терасу відпочинкового закладу, хотіли підсісти до компанії знайомих, побачили "потасовку" – невідомий чоловік розмахував зброєю. І тут з’ясувалося, що в чохлі рушниця, і Гаврилюк "у стані афекту", "з метою самозахисту" один чи два рази вистрілив у повітря.

У Тараса Ткачука, який у "Pasage Gartenberg" стріляв з незареєстрованого пістолета, ще фантастичніша версія. Він розповів, що пістолет знайшов на пробіжці зранку 26 серпня минулого року. Взяв його з собою, щоб здати в поліцію. Коли під'їхав у "Pasage", машина не закривалася, тому зброю взяв з собою. У "Pasage Gartenberg" він побачив, що поранили його товариша, і почав стріляти з незареєстрованого пістолета – знову ж таки – нібито в повітря. Пораненого везли в лікарню в його автомобілі, дорогою їх зупинила поліція і вилучила зброю.

Суддя Руденко, призначаючи покарання, врахував ступінь тяжкості злочину, дані про осіб: раніше не судимі, злочин вчинили вперше, сприяли розкриттю, щире каяття обвинувачених, позитивні характерстики та висновки досудової доповіді органу пробації, з яких вбачається, що обвинувачені можуть виправитися без позбавлення волі та не становлять високої небезпеки для суспільства.

Обставин, які обтяжують покарання, суд не встановив. 

Тож суд визнав Анатолія Гаврилюка винним у хуліганстві із застосуванням вогнепальної зброї та призначив покарання у виді позбавлення волі на строк 3 роки. Але на підставі ст. 75 КК України його звільнено від основного покарання та призначено 1 рік іспитового строку.

Тараса Ткачука теж визнано винним і призначено 3 роки 6 місцяв позбавлення волі. Але, як і Гаврилюка, його звільнили від покарання та встановили 1 рік іспитового строку.