Двоє юних прикарпатців безкоштовно навчатимуться в Канаді


Майже півроку тривав конкурс «Видатні українці Канади», започаткований канадсько-українською освітньою громадською організацією O.W.L. – Open World Learning.

За цей час в ньому взяли участь понад 500 українських старшокласників та студентів зі всіх куточків країни. Визначення переможців проходило у кілька етапів, а зараз 12 переможців вже готуються до незабутньої освітньої подорожі в Канаду.

Для участі в конкурсі, який присвятили 125-річчю перших українських поселень в Канаді й 150-річчю Незалежності Канади. Учасникам необхідно було представити власний відеосюжет про долю одного з видатних українців, який зробив вагомий внесок в життя та розвиток країни кленового листа. 

Ідея отримала широкий масштаб: яскраві, цікаві, насичені фактами сюжети про канадських українців викликали інтерес як в Україні, так й в Канаді! Багато представників українських діаспор надсилали в O.W.L. листи зі словами захоплення та вдячності авторам досліджень. Тому лідерам громадських організацій з Торонто, Оттави, Монреалю та Ванкуверу, які проводили відбіркові інтерв’ю із 46 півфіналістами конкурсу та визначали переможців, прийшлося дуже непросто, пише Бліц-Інфо з посиланням на Ukrainianvancouver.com. Втім, таки вдалось обрати 12 переможців, які нагороджені головним призом: поїздкою в Канаду з метою вивчення англійської мови та знайомства з канадським суспільством й представниками української діаспори в червні 2017 року!

Важливо, що серед талановитих школярів та студентів, які змогли підкорити Канаду, є діти героїв Небесної Сотні, учасники Майдану, волонтери. Ось історії двох юних прикарпатців, що отримали можливість поїхати в Канаду.

Революціонерка з дитинства

Одинадцятикласниця Ірина Дідич з села Стрільче Івано-Франківської області (героїня її конкурсної історії – Люба Гой) має великий досвід участі та перемог в олімпіадах з географії, екології, математики, інформатики. А ще займається в літературних підліткових школах, в таборах фотографії та музики. Тому й творчий конкурс від O.W.L. здався дівчині цікавим.

– Я донька Героя Небесної Сотні. З ранніх років допомагала батькам в організаціях екологічних акцій, у волонтерській роботі, зокрема під час Революції Гідності та АТО.

Захоплююся туризмом (походи в гори, сплави по річках, туристичні табори та вишколи), подорожами (нові міста, нові країни), фотографіями, книгами (фентезі forever) та й, в принципі, будь-чим, що може прикрасити моє життя. Мрію стати прикладним лінгвістом, – розповідає Ірина.

Архітектор для… раю

Олександр Хабайлюк з Івано-Франківська (герой конкурсної історії – Іван Пилипів) має цікаві плани на життя:

– “Залишатися тим, ким ти є насправді ”- це те, що насправді для мене важливо, це те, що мене надихає і робить по-справжньому щасливим. Мені дуже хочеться відчувати свою присутність в цьому світі й саме тому я намагаюся не лише брати, але й віддавати або іншими словами: волонтерство – це невіднятна частина мого життя. Мені подобається аналізувати, досліджувати та створювати щось нове. Окрім того, захоплююся архітектурою та українським фольклором. Якщо б я опинився в раю, то хотів би проектувати там будинки, слухаючи при цьому українські народні пісні.