Двох підприємиць з Франківська підозрюють у змові на тендері


Безперечно, забезпечення медичних закладів необхідними реактивами, обладнаннями, лікарськими засобами, потрібно робити вчасно, якісно і з проведенням ефективних, відкритих, конкурентних закупівель.

Та, на жаль, на практиці медичні заклади часто проводять закупівлі з порушеннями: прописують дискримінаційні вимоги у тендерній документації, допускають подання неповної інформації учасниками або відсутність у пропозиції документів. Також, проводячи моніторинг закупівель, ми часто зустрічаємо ще одне порушення — змову учасників, тобто антиконкурентні узгоджені дії, що призводять до спотворення результатів торгів, пише Dozorro.

Таку змову ми виявили на закупівлі лабораторно-діагностичних наборів та реактивів, яку проводило  КНП «4-а міська поліклініка м. Львова», між франківськими підприємицями  ФОП Колеснік Олена Миколаївна та ФОП Ланіца Ольга Стефанівна.

Зустрічаються учасниці на закупівлях не вперше. Впродовж 2018-2020 років, за даними системи Clarity-project, вони конкурували на торгах 4 рази: UA-2020-02-03-000008-aUA-2020-02-12-003007-bUA-2018-02-14-000056-aUA-2018-02-23-000476-c

Також ФОПів пов’язує те, що вони представники одного дистриб'ютора фірми Cormay, ТОВ «Діамеб» (зареєстроване теж в м. Івано-Франківськ). Цікаво, що конкуренцію жінкам часто також складає підприємець з Чернівців — Швигар Володимир Леонідович. Він неодноразово брав участь у закупівлях, то з Ольгою Ланіца, то Оленою Колеснік. ФОП Колеснік Олена Миколаївна, як переможець торгів,  навіть завантажила не свою довідку МВС, а Володимира Швигара.

На закупівлі 4-ї поліклініки м. Львова обидві підприємиці припустилися низки порушень: вказали у своїх пропозиціях спільну електронну адресу, надали ідентичні відгуки про виконання аналогічних договорів, до того ж від різних замовник з різних областей України.

Для своїх пропозицій підприємниці створювали відповідні документи ймовірно в одній і ті самій  програмі  PDF версії 1.5 (Acrobat 6.x), без зазначення її назви.

Це також може свідчити про те, що пропозиції учасниці готували не самостійно, а з представником товариства «Діамеб». Але це лише припущення.

Отож, вищенаведені факти свідчать не про випадковий збіг обставин, а про те, що учасниці ФОП Колеснік Олена Миколаївна та ФОП Ланіца Ольга Стефанівна свідомо діяли спільно, узгоджуючи свої пропозиції, щоб отримати бажану перемогу на торгах

Про цю змову своїм зверненням повідомлено Львівський територіальний підрозділ Антимонопольного комітету України, а також скерували звернення щодо неправомірного визначення переможця ФОП Колеснік Олени Миколаївни в Західний офіс Держаудитслужби.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!