Директора заповідника не посадили за розтрату третини мільйона і дали зберегти посаду


Суд оштрафував директора природного заповідника «Горгани» Василя Кисляка на 4 тис грн. за службову недбалість, але не заборонив обіймати керівні посади, і той досі керує заповідником.

 Про це пише івано-франківське видання «Курс» з посилання на вирок суду, пишуть Наші гроші

У 2011 році директор ПЗ «Горгани» підписав договір з київським ПрАТ «НВК «Курс» роботи із розроблення технічної документації землеустрою з відновленням в натурі (на місцевості) меж земельних ділянок та закріплення їх межовими знаками. Загальна вартість робіт за цим договором становила 303,5 тис. грн.

Згідно з матеріалами справи, роботи виконані неналежно. Зокрема, виготовлений на першому етапі звіт не містить жодної конкретної інформації про розміщення пунктів геодезичних мереж, що мала бути використана в подальших топографо-геодезичних картографічних та землевпорядних роботах. Роботи, виконані на другому і третьому етапі, не відповідають нормативним документам.

Попри це директор ПЗ «Горгани» підписав акти приймання-виконання робіт, на підставі яких НВК «Курс» повністю отримано кошти.

Видання зазначає, що в залі суду було допитано понад три десятки свідків. Обвинувачений же своєї вини не визнавав і стверджував, що «рішення приймав виважено, аналізуючи всі деталі».

Василя Кисляка визнали винним за ч.2 ст.367 ККУ (службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки), засудили до 2 років позбавлення волі з іспитовим терміном 1 рік і оштрафували на 4250 грн., без позбавлення права обіймати керівні посади.

Від «Наших грошей»:

Вирок винесений 16 липня Надвірнянським районним судом Івано-Франківської області.

За даними реєстру судових рішень, це вже повторний вирок, винесений директору заповідника «Горгани».

Перший вирок винесений 6 лютого 2014 року Надвірнянським райсудом. Тоді встановлено, що роботи НВК «Курс» не відповідають договору та не можуть бути використані для відновлення межі земельної ділянки природного заповідника «Горгани». Таким чином, 303,5 тис грн. заплачені фірмі-виконавцю безпідставно. Але директора ПЗ «Горгани» засуджено тільки до 5100 грн. штрафу.

Прокуратура подала апеляцію, щоб добитися більш суворого покарання. У травні минулого року Апеляційний суд Івано-Франківської області скасував попередній вирок і направив справу на новий розгляд у Надвірнянський суд. Під час апеляції прокурор вимагав для Кисляка 7 років в’язниці, заборони обіймати керівні посади протягом 3 років і конфіскації майна.

ПрАТ «НВК «Курс» належить ПрАТ Акціонерна Фінансова Компанія «Система» (47%) і ТОВ «Мікромодуль» (50%).

«АФК Система» контролюється ТОВ «Співдружність-Прогрес» (93%) Вадима Васильєва, Дмитра Ткаченка і росіянина Михайла Євсєєва. АФК «Система» – це назва російської групи Вадима Євтушенкова. Дмитро Ткаченко до червня 2014 року був заступником Держслужби спецзв’язку і захисту інформації України.

Засновниками «Мікромодулю» є Олександр Бочкарьов, Микола Шумило та Віктор Синельченко – це керівники державного ПАТ «Елміз».

З матеріалів вироку відомо, що НВК «Курс» залучало у якості субпідрядника ТОВ «НВП «Українська геодезична компанія» Валентина Кравчені і Олексія Терещенка.