Екологічна комісія підтримує скасування дозволів на руслоочисні роботи


Сьогодні відбулося засідання екологічної комісії облради на якій серед іншого депутати розглянули питання про скасування рішення облради, яке стосується проведення руслоочисних та руслорегулювальних робіт на річках області.

Як прозвітував начальник обласного управління водних ресурсів Романа Михайлюка, з 2011 року в нашій області в нас діє порядок проведення руслоочисних робіт, пише кореспондент Бліц-Інфо.

"У нас недостатнє фінансування з держбюджету, тому роботи проводяться за кошти інвестора. За цей час було видано 45 погоджень з яких на 11 об'єктах навіть не розпочиналися роботи, а на 9 завершили роботи, 7 дозволів анульовано,  відрегульовано 21.4 км річок. За цей час залучено 12 млн. грн. інвестиційних коштів. Останнім часом виникла напруга, оскільки немає чіткого розподілу між несанкціонованим забором і руслоочисними роботами", - каже Роман Михайлюк.

За словами начальника управління водних ресурсів, минулого тижня відбулася нарада під головуванням голови облради, де рекомендували винести цей проект на сесію.

"Коли депутати проголосують, ми напрацюємо алгоритм з юристами, як зупинити ці роботи. У нас залишився місяць до початку нересту, коли взагалі заборонено проводити будь-які роботи", - запевнив начальник облводгоспу.

Проте, Роман Михайлюк також зауважив, що просто так зупиняти роботи без розуміння, що робити далі не можна. Тому потрібно також розробляти новий механізм надання погоджень, адже близько 40 тис. га земель затопило, бо роботи не проводились.

Також чиновник зауважив, що управління буде рекомендувати сільрадам розірвати договори з підрядниками, проте змушувати їх не мають права.

У підсумку за пропозицією Ольги Галабали управлінню водних ресурсів дали час два місяці на розробку нового проекту. Також доручили анулювати договори, які суперечать водному кодексу. Окрім того водники, спільно з екологами, геодезистами, депутатами і громадськими активістами мають провести перевірку по об'єктах і визначити, які роботи не зроблені та нарахувати збитки.

До теми: Голова облради Олександр Сич пропонує ввести тимчасовий мораторій на руслоочисні роботи