«Екологічне» питання ледь не пересварило прикарпатських депутатів


В Івано-Франківську триває друга сесія обласної ради сьомого скликання. Депутати вже розглянули 25 питань із 35. Натомість 26 питання підняло в залі бурхливу дискусію і ледь не пересварило депутатів. А саме, програма охорони навколишнього природного середовища до 2020 року.

На думку голови фракції "Солідарності" Остапа Дзеси програма є некоректною, а її виконання спрямоване на реалізацію передвиборчих обіцянок однієї партії. І наголосив, що бачить таке вперше за час всіх каденцій. Тож, його фракція готова підтримати тільки текстову частину програми, а пооб’єктний розподіл пропонує проголосувати після внесення змін.

Схожу думку висловив і голова фракції «Свобода» Василь Попович зауваживши, що пооб’єктний розподіл виглядає несправедливим і не відображає інтереси всіх районів. До прикладу, повністю виключили Галицький район, а Тисменицький – згадується тільки за одним об’єктом.  

Водночас заступниця голови облради Ольга Галабала заявила, що під час екологічної комісії програма зазнала змін і деякі сумнівні об'єкти з неї виключили. Окрім того, наголосила, що на комісії були присутні журналісти та громадськість, що свідчить про прозору роботу комісії. Тож закликала президію підтримати цю програму.

На це депутат-свободівець Михайло Королик що на всі комісії двері для журналістів та активістів відкриті, тож такі  недоречні.

Натомість депутат облради від «Волі» Михайло Якимчук, яий очолює екологічну комісію закликав облраду проголосувати текстову частину та окремо за фінансування трьох об’єктів, які є на співфінансуванні з державного бюджету. А саме, будівництва полігону ТВП і сміттєсортувальної лінії в урочищі "Чобіток",   будівельні споруди для збору та складування побутових сільськогосподарських відходів у Калуші, влаштування водовідведення і водопостачання масиву житлової забудови в районі вулиць Комунальна, Мельника у м.Надвірній. Мовляв, якщо сесія їх не підтримає, то важливі об'єкти залишаться без фінансування вже з 1 січня  2016.

Голова обласної ради Олександр Сич зауважив, що таке зауваження некоректне, бо ніхто 1 числа фінансування з держбюджету не дає. Тож, правильним буде прийняти текстову частину програми і в січні під час уточнення бюджету, переглянути та відкоригувати її з користю для кожного округу, а не для окремих.

У підсумку депутати голосували за кожну пропозицію окремо, але голосів вистачило тільки на прийняття текстової частини програми.