Екологи б’ють на сполох – будівництво ГЕС вб’є Дністер


В рамках проекту Національного екологічного центру України „Розвиток гідроенергетики України – громадський аналіз в контексті євроінтеграційних процесів”, відбувся семінар „Програма розвитку гідроенергетики до 2026 року: регіональний рівень (басейн Дністра)”.

Розглянувши Програму розвитку гідроенергетики на період до 2026 року затверджену розпорядженням Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 року №552-р та усвідомлюючи загрози, які пов’язані з її реалізацією, учасники семінару заявили, що будівництво ГЕС на Дністрі призведе до затоплення понад 4 тис. га сільськогосподарських угідь, деяких населених пунктів, спотвореного унікального природного об’єкту – НПП „Дністровський каньйон”, повідомляє Місцевий час.

Цією Програмою передбачено будівництво 6 нових ГЕС на Дністрі і 5 із них у межах національного природного парку „Дністровський каньйон”, який у 2008 році віднесено до переліку семи чудес України. Парк є кандидатом на входження до складу загальноєвропейської Смарагдової мережі. Саме будівництво ГЕС призведе до затоплення понад 4 тис. га сільськогосподарських угідь, деяких населених пунктів, спотвореного унікального природного об’єкту – НПП „Дністровський каньйон”.

Учасники семінару прийняли резолюцію, в якій висловилися категорично проти реалізації „Програми розвитку гідроенергетики на період до 2026 року”, зважаючи на те, що це завдасть непоправимої шкоди багатьом селам Тернопільської, Івано-Франківської та Чернівецької областей та завадить розвитку активного туризму та рекреації на цих територіях.