Екологи Прикарпаття перевірили стан води в Дністрі


На Прикарпатті проводять оцінку якості поверхневих вод головних річкових басейнів області.

В управлінні екології та природних ресурсів облдержадміністрації розповідають, що така оцінка, за гідрохімічними показниками у області, здійснювалась на основі аналізу середньомісячних величин гідрохімічних показників у порівнянні з відповідними значеннями їх граничнодопустимих концентрацій (ГДК) та фоновими показниками.

Зокрема дослідження якості води р. Дністер у звітний період проводилися у чотирьох створах – у створі в м. Галич на території Івано-Франківської області, на кордоні з Львівською областю у створі в с. Сівка Войнилівська, на кордоні з Чернівецькою та Тернопільською областями у створах в с. Устечко та в с. Довге.

За даними гідрохімічних досліджень встановлено, що середні величини показників якості води у річці Дністер не перевищують ГДК. Протягом останніх років спостерігалася тенденція до їх зниження, а за 2012 – 2014 роки показники стабілізувалися.

З чотирьох створів спостережень за станом якості води на р. Дністер, максимальні значення забруднюючих речовин зафіксовані у створі в с.Устечко, вміст солей в 1,4 рази вищий в порівнянні з їх вмістом у створах в м. Галич та в с. Довге.

„Води в р. Дністер у створі в с.Устечко, за еколого-санітарними критеріями, є ІІІ класу 4 категорії і за їх станом – „задовільні”, за ступенем чистоти – „слабко забруднені”, а в цілому, відповідно до Методики екологічної оцінки якості поверхневих вод, за відповідними категоріями води в річці – ІІ класу якості, 3 категорії і за їх станом – „добрі”, а за ступенем чистоти – „досить чисті”.

"Аналіз значень блокових індексів показує, що в р. Дністер забруднення води проходить в основному за еколого-санітарними показниками – біогенними речовинами і надмірною кількістю органічних речовин природного походження”, – наголосив керівник управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації Ріяфет Гасимов.