Екс-голову франківського адмінсуду Черепія, спійманого п'яним за кермом, виправдали


Апеляційний суд в Івано-Франківську розглянув скаргу колишнього голови Івано-Франківського окружного адміністративного суду Петра Черепія на постанову Богородчанського районного суду про визнання його винним у керуванні автомобілем у стані алкогольного сп'яніння.

Як відомо, 9 червня близько опівночі поблизу Івано-Франківського окружного адміністративного суду патрульні зупинили "Mercedes-Benz", яким керував екс-голова цього суду Петро Черепій у нетверезому стані, пише КУРС.

8 вересня цього року суддя Богородчанського районного суду Битківський визнав Петра Черепія винним за ст. 130 КУпАП (керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції) та призначив штраф у розмірі 10 200 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік.

Сьогодні в апеляційному суді Івано-Франківської області скаргу Петра Черепія розглядав голова суду Богдан Гриновецький. 

Петро Черепій розповів, що справа у Богородчанах була розглянута без його участі. Суддя Битківський направив повістку на іншу адресу, і Черепій був позбавлений права на захист. Черепій вважає, що суд формально підійшов до винесення постанови. 

Черепій стверджує у заяві, що автомобілем керував інший чоловік, і просить задовольнити її у повному обсязі, тобто визнати постанову Богородчанського суду незаконною і закрити провадження за відсутністю складу злочину. 

Черепій запевнив, що машина була просто припаркована поблизу суду. Водій припаркував автомобіль і разом із пасажиром пішли у суд, там начебто розглядалася справа по коломийській Самообороні. У цей час під'їхали патрульні. "У постанові йдеться, що патрульні зупинили мене, але машина не рухалася, коім того, що я був пасажиром", – сказав Черепій, і додав, що ніколи не керує автомобілем у нічний час.

"Прошу скасувати постанову Богородчанського суду. А справу закрити за відсутності складу злочину", – завершив Черепій.

На засідання Петро Черепій запросив трьох свідків – Петра Костишака, Романа Ульцького таІгоря Сеніва. 

Петро Костишак розповів, що того дня клав бруківку на обійсті Черепія. "Петро прийшов і спитався, чи можу я довезти його у Франківськ. Я погодився. У машині була ще жінка, Віра, здається. Десь о 10 годині ми виїхали. Поблизу суду я припаркувався і пішов до будинку. Коли вийшов з суду, побачив працівників поліції. Вони ще спиталися, чи маю я права. Я показав права, і вони відпустили. Уже в машині я дізнався, що на Петра Миколайовича склали постанову.", – розповів Костишак. 

Роман Ульцький сказав, що Черепія особисто не знає.

"Що знаю... Нічо не знаю. Ми стояли біля суду компанією. Мені дуже подобаються такі "Мерседеси". Дивлюся, під'їхала машина, люди побігли до суду, водій і жінка. Я думаю: ніфіга собі, навіть машину не зачинили. Далі до машини підійшов оцей чоловік, він закривав машину. Після цього до машини чогось причепилася поліція", – розповів свідок. Чоловік додав, що патрульні приїхали за 3 хвилини, як машину припаркували.

Свідок Ігор Сенів зазначив, що знайомий з Черепієм – "так склалися обставини". 

"Знаю, що тоді була субота і ніч. То було давно, не орієнтуюся зараз. Ми з Романом (Ульцьким – ред.) стояли, пили каву поблизу суду. Каже, що під'їхала машина, люди пішли у суд. Потім приїхала поліція і щось там говорили з цим чоловіком. Каже, що машина пару хвилин була припаркована, а потім приїхала поліція з мигалками", – розповів свідок.

Після короткого перебування у нарадчій кімнаті Богдан Гриновецький задовольнив скаргу Черепія частково: постанову Богородчанського суду скасував і закрив справу у зв'язку із закінченням строків стягнення. На думку Гриновецького, висновок Богородчанського суду був поспішним. 

Раніше Богдан Гриновецький, виступаючи в ефірі місцевого телеканалу, заявляв, що не вважає справи, які стосуються п'яних водіїв, суперактульними, щоби тратити на це ефірний час.