Експерт про важливість медреформи: Зараз люди бояться хворіти, бо це крах сімейного бюджету


Сьогодні, 16 травня представники Міністерства охорони здоров’я, експерти громадської організації «Центр UA» та коаліції Реанімаційний пакет реформ відверто поспілкувались з журналістами щодо перебігу пріоритетних реформ і демократичних змін у Івано-Франківській області та країні.

Суть туру "Зміни ТИ" полягає в обговоренні запропонованої медичної та виборчої реформи з тими кого вона торкнеться.

Як пояснив експерт Реанімаційного пакету реформ Олександр Ябчанка, в світі довели, що перш ніж приймати рішення, його треба проговорити з усіма учасниками.

"Є трикутник "пацієнт-медик-держава". Держава обіцяє безкоштовне обслуговування на первинній ланці, проте ліки людям доводиться купувати самим, і платити лікарям "подяки". З іншого боку держава виділяє на охорону здоров'я понад 70 мільярдів грн., проте в лікаря зарплатня трохи більше 3 тисяч гривень. Тому він стоїть перед вибором лікувати і чекати на подяку (як жебрак), чи сказати таксу і лікувати після оплати (як рекетир). Держава обіцяє громадянам безоплатну меддопомогу і перекладає виконання цієї обіцянки на лікарів. Лікарі ж опиняються перед вибором бути жебраком чи рекетиром", - пояснює Ябчанка.

Ця ситуація, на переконання експерта, змушує тисячі громадян шукати кошти на лікування.

нас склалась така ситуація, коли люди бояться, що хвороба – це крах сімейного бюджету. Тому за меддопомогою звертаються коли вже немає іншого виходу. Спочатку люди йдуть в аптеку, потім переходять до "гуглтерапії", а тоді вже до лікаря. У нас не система охорони здоров'я, а система вирішення проблем зі здоровям", - констатував медик.

За словами Олександра Ябчанки, пропонована медична реформа встановить для лікаря зрозумілі правила. За це йому платить держава, а за це пацієнт чи страхова компанія.