Експерти позитивно оцінюють якість води в івано-франківську


Торік санітарним нормам не відповідали проби питної води в Луганській, Миколаївській та Рівненській областях. Про це повідомили в Державній санітарно - епідеміологічній службі України, передає «Тиждень.ua».

«Минулого року питома вага проб питної води, які не відповідали санітарним нормам за санітарно-хімічними показниками, що значно перевищує середні показники по країні (12,9%), зафіксована в Луганській - 46,1%, Миколаївській - 24,2% та Рівненській області - 22%», - зазначили в санепідслужбі.

При цьому фахівці відзначили хорошу якість питної води за вказаними показниками в Києві - 0,5%, Чернівецькій - 0,6% та Івано - Франківській областях - 0,7%.

Високий показник бактеріального забруднення з централізованих систем водопостачання зафіксований у Тернопільській - 9,7%, Миколаївській - 7,3% і Закарпатській областях - 6,3%, що значно перевищує середній показник по країні - 2,8%. У той же час кращпа якість питної води за вказаними показниками у Чернівецькій та Херсонській областях - 0,7%, Києві та Львівській області - 0,9%.

«Питна вода, яка подається у водопровідну мережу, як правило, відповідає державним стандартам та санітарному законодавству, тому її можна вживати і використовувати для господарсько-побутових потреб без обмежень», - запевнили в СЕС.

Як зазначають фахівці, на якість питної води істотно впливає незадовільний стан водопровідних мереж - їх зношеність в різних регіонах становить від 30 до 80%.

Крім того, в СЕС констатують проблеми з забезпеченнямнаселення питною водою в Криму, Одеській, Миколаївській, Запорізькій, Херсонській, Луганській, Запорізькій областях, а також Севастополі.