Електроенергія в Україні знову зросте – є вагома підстава


Заплановане на 1 квітня чергове підвищення цін на електроенергію поки що не відбудеться, але це, швидше за все – лише відтермінування.

Про це йдеться у матеріалі журналіста Наталії Лебідь "Хто допоміг Ахметову подвоїти статки?", передає сайт каналу 24.

"Подальше застосування формули "Роттердам плюс", яку нещодавно відмовився скасувати Апеляційний господарський суд Києва, поза всяким сумнівом, тягтиме тарифи вгору", – йдеться в матеріалі.

Журналіст наголошує, алгоритм нарахування ціни за електроенергію нині визначає формула «Роттердам плюс», запропонована свого часу НКДЕКП.

"Роттердам+ – це формула, по якій рахується ціна електроенергії. В ціну закладається вартість вугілля в Роттердамі та перевезення до України. В Роттердам воно потрапляє з різних країн. Справа в тому, що ми його з Роттердаму не веземо – ми використовуємо наше українське вугілля. Просто воно зараховується в тарифах по тих роттердамських цінах", – коментує енергетичний експерт Андрій Герус.

Він також додав, що подібний механізм визначення вартості палива, а отже й електроенергія, котра виробляється за його допомогою, боляче б’є по пересічному споживачу.

За його підрахунками, українці вже переплатили за електроенергію 10 мільярдів гривень.